3 sätt att investera och placera sina pengar

Att investera sina pengar är generellt en bra idé, i synnerhet i dessa tider då inflationen ligger långt över inflationsmålet på 2 %. I denna artikel ger vi dig 3 tips på hur du kan göra för att investera dina pengar, alltså få dina pengar att jobba åt dig istället för att bara ligga på ett sparkonto.

OBS: Artikelns innehåll ska inte ses som ekonomisk rådgivning. Du ska alltså se till att aldrig placera pengar som du inte har råd att bli av med, och detta då du kan förlora dina insatta pengar på samma sätt som du kan gå i vinst.

3 tips för att investera dina pengar

  1. Investera i krypto
  2. Investera i aktier
  3. Investera i fonder

Nedan berättar vi om de investeringsalternativ vi precis nämnt i större detalj.

1. Att investera i krypto

Att investera i krypto (som du bland annat kan göra hos immediateconnect.se) är något mer riskfyllt än att handla med fonder eller aktier. Du kan tjäna mycket pengar på att köpa krypto billigt och sälja det dyrt, men värt att veta är att kursen för krypto ändras snabbt så du kan i vissa fall förlora dina pengar. 

Så om du vill handla med krypto ska du vara införstådd i att kryptopriset ofta ändras snabbt. Att handla med krypto är dock säkert rent tekniskt, och detta då de bästa kryptoplattformarna har bra tekniska åtgärder som gör att din kryptovaluta lagras på ett säkert sätt.

2. Att investera i aktier

När du investerar i aktier köper du en liten del av ett bolag, och när bolaget tjänar pengar får du en del av kakan. Det finns i huvudsak 2 sätt att tjäna pengar på aktier; du får (ofta) en utdelning vid bolagsstämman, och du tjänar pengar på att köpa aktien billigt medan du säljer den dyrt.

Generellt ökar aktiekursen 9 % per år, men det finns förstås inga garantier för att aktiekursen kommer att öka med samma takt år för år.

3. Att investera i fonder

När du investerar i fonder betalar du en avgift för att någon annan placerar dina pengar i exempelvis aktier och/eller värdepapper. Att investera i fonder är således ett bra alternativ för dig som inte vill eller orkar läsa på om hur aktiekurserna rör sig, utan bara vill ha en expert som investerar dina pengar. 

Det finns även indexfonder, alltså fonder som har en bra spridning, som i sin tur inte har några avgifter. Avanza Zero är en av dessa fonder. 

Tänk på att investera med måtta

Oavsett hur du väljer att investera ska du se till att aldrig investera med pengar du inte har råd att vara utan. Öronmärk gärna en viss summa, såsom 1 000 kr för att således skapa ett lagom månadssparande som du kan investera i saker som du tror får pengarna att växa. 

Två klara fördelar med att investera regelbundet är att du bygger upp ett större kapital som du kan använda för att köpa något större, såsom en bil eller en bostad. Det ska även ses som ett lågriskbeteende att spara regelbundet då man således alltid bara sätter undan pengar som man har råd att vara utan, och som sannolikt hade gått till nöjen, mat eller resor om de inte öronmärkts till just sparande.