Affiliatemarknadsföring

Tjäna pengar med affiliatemarknadsföring 2021

Här kan du läsa om affiliatemarknadsföring och hur du kan komma igång.

Disclaimer

Ingenting på onlinepengar.com ska läsas som finansiell rådgivning. Vi skriver för att inspirera dig som läsare till en bättre privatekonomi. Sidan innehåller samarbetslänkar till våra samarbetspartners.

Innehåll

De bästa affiliatenätverken 2021

5/5

Adrecord

Svenskt affiliatenätverk som inte har lika många toppbrand som TradeDoubler, men ändå har ett handfull med företag i sitt affiliateprogram som du mer eller mindre bör ha

5/5

Adtraction

Det absolut bästa affiliatenätverket just nu.

5/5

Adservice

 

5/5

Tradedoubler

 

5/5

Awin

 

Tjäna pengar som affiliate - så funkar det

Affiliatemarknadsföring handlar om att genom digitala kanaler marknadsföra produkter och tjänster och få betalt genom provision.
Konceptet har funnits sedan nittiotalet, men det är på senare år som det verkligen har fått ett uppsving. Idag generar affiliatelänkar stora inkomster såväl som lite extra klirr i kassan för företag och privatpersoner över hela världen.

Vad är affiliatemarknadsföring?

Ordet ”affiliate” på engelska betyder att vara sammankopplad eller associerad med något, och det är nyckelordet för den här typen av marknadsföring.

Det du som affiliatemarknadsförare gör är nämligen att du associerar dig med andra företags produkter och tjänster, och marknadsför dem via exempelvis bloggar, sociala medier och hemsidor. Dessa företag betalar dig sedan en provision när du lyckas rekrytera nya kunder till dem.

Ditt jobb är att få besökare att hitta till just din digitala kanal, som ger en tillräckligt trevlig och informativ upplevelse för att besökaren också ska vilja stanna där och i förlängningen gå vidare och köpa produkterna som du länkar till.

Medan en influencer som marknadsför produkter via bloggar och sociala medier ofta har ett betalt samarbete med företag, så får du som affiliate endast en provisionsbaserad ersättning. Du kan alltså endast tjäna pengar genom att besökare klickar på länkarna som ger dig provision.

Hur tjänar man pengar som affiliate?

Det vanligaste sättet att få betalt som affiliate är genom så kallade affiliatenätverk, såsom:

En mängd företag inom olika branscher är anslutna till dessa tjänster, och det är genom de affliatelänkar som de erbjuder som du kan tjäna pengar.

Låt oss ge ett exempel på hur du tar din idé till att tjäna pengar genom affiliatelänkar:

  • Du har bestämt dig för att starta en hemsida som jämför de bästa mobilabonnemangen.
  • Du startar en hemsida om ämnet och fyller på med innehåll som är intressant för alla som är ute efter att hitta de bästa mobilabonnemangen.
  • Eftersom du vill kunna få en slant för att du hjälper företag som säljer mobilabonnemang med att få nya kunder, så registrerar du dig på ett affiliatenätverk.
  • På affiliatenätverket klickar du dig fram till kategorin ”mobilabonnemang” där du hittar vilka företag i branschen som har länkar som ger provision, hur mycket du får betalt, vilken betalningsmodell de erbjuder och hur det är tillåtet att använda länkarna.

Allt väl så långt, eller hur?
Men nu kommer vi till den avgörande saken. Du måste nämligen först ansöka om att få bli affiliate till företagen och godkännas innan du kan använda dig av affiliatelänkarna på din hemsida.
Detta tar vanligtvis några dagar, och kräver i regel att din hemsida är tillräckligt utvecklad för att din förfrågan ska bli godkänd.

Om du byggt en sajt som är tom på information eller inte kan anses ge något mervärde för besökarna, så är risken stor att du nekas din ansökan om att bli affiliate. Det är det som är den arbetsamma och tidskrävande aspekten av affiliatemarknadsföring, och det är därför som många istället väljer att köpa redan existerande sidor som de sedan uppdaterar och fyller på med innehåll själva, eller genom att anlita frilansskribenter.

Hur mycket tjänar man på affiliate marketing?

Det finns de som driver flera olika sajter, har många anställda och drar in enorma belopp på affiliatemarknadsföring, liksom det finns de driver en affiliatesajt som hobby och lyckas få lite extra fickpengar. Och vissa tjänar ingenting alls.

Precis som med all konkurrensutsatt verksamhet krävs det nämligen en hel del jobb, tid, strategi och skicklighet för att lyckas.

De flesta som tjänar stora pengar på affiliatemarknadsföring har startat ett eget företag, och har investerat en hel del pengar för att komma igång.

Investeringarna kräver förstås kapital, antingen ur egen ficka eller genom ett företagslån, och innebär en risk. Uppsidan är förstås att de investerade pengarna för många affiliatemarknadsförare har betalats igen flera gånger om när deras sajter blivit stora i sin nisch.

Vanliga saker som pengar investeras i för företag inom affiliatemarknadsföring är:

  • Övertagande av befintliga sajter inom den nisch där man verkar
  • Innehållsskribenter och SEO-optimerare
  • Marknadsföring

Med andra ord saker som gör att besökare hittar till sajterna och tycker att de är användbara, samt arbete som gör att sajterna rankar högt i sökmotorer (SEO). Just den sistnämnda delen är en väldigt viktig komponent som blir avgörande för om du lyckas som affiliatemarknadsförare.

Varför ska jag bli affiliate?

Till skillnad mot att göra reklam för sina egna produkter så handlar affiliatemarknadsföring alltså om att skapa ytterligare en säljkanal för andra företag. Detta betyder i många fall att du gör reklam för produkter från företag som redan är etablerade och populära, inom branscher med stora intäkter såsom mobilabonnemang, kreditkort, lån och hälsokost.

Som affiliate har du med andra ord redan från början ett stort kundunderlag, det gäller bara att få dem att klicka sig vidare till produkterna genom just dina kanaler.

Även om det kan vara svårt och tidskrävande att få din affiliateverksamhet att rulla på med regelbundna inkomster, så är det faktiskt enkelt att komma igång och dessutom relativt ekonomiskt riskfritt. Hur mycket pengar du väljer att satsa för att nå ut till potentiella kunder är upp till dig, men i grunden är det inte dyrt att bli affiliate.

Många företag väljer att investera mycket pengar för att komma igång och hålla sina sajter uppdaterade, men det betyder inte det att det inte går att lyckas även med små medel. Om du har rätt kunskaper och tålamod kan du exempelvis bygga upp dina egna sajter från början, istället för att lägga pengar på att köpa upp befintliga, vilket kan vara dyrt.

Det viktigaste är att du har en bra idé och gärna försöker hitta en nisch där du har möjlighet att sticka ut.

Du kan registrera dig gratis på ett affiliatenätverk, och titta igenom vilka kategorier som du kan marknadsföra produkter inom. På så vis bildar du dig en uppfattning om i vilka vitt skilda branscher du kan tjäna pengar på klick.

Börja fila på din idé redan idag och ta det första steget mot att bli affiliate!