Investera pengar

Här finner du våra bästa tips för att tjäna pengar online genom investeringar.

Investera pengar 2021

Ett vanligt sätt att tjäna pengar via nätet på är genom investeringar. Det finns flera olika tillvägagångssätt, men målet är alltid det samma, nämligen att se sina investerade pengar växa.

Hur investerar man pengar bäst?

Det sämsta sättet att investera pengar är det som gör att du går minus. Således är det bästa sättet det som gör att du går plus. Svårare än så är det inte. Den kluriga biten är dock att hitta den investeringsmodell som passar dig bäst, och där finns det många olika att välja på.

Vi har fokuserat på aktier, fonder, fastigheter, kryptovalutor och P2P-lån. Med andra ord ett ganska brett spann av olika sätt att investera pengar på.

Nu ska vi kika närmare på vad de olika investeringssätten innebär.

Aktier

När du köper en aktie får du en ägarandel i ett företag. Det ger dig bland annat rätt till eventuell utdelning, samt möjlighet att få avkastning på din investering om företaget går bra och aktiekursen går upp. Samtidigt finns alltid risken att förlora pengar om kursutvecklingen är negativ.

Investerare på börsen har olika strategier, där långsiktiga investeringar i stora och trygga bolag brukar anses vara de säkraste. Investeringar i så kallade förhoppningsbolag kan på kort tid ge en stor värdeökning, men är mer riskabelt.

Fonder

Fonder är ett tryggt sätt att investera pengar på, då du låter en expert sprida ut ditt kapital i aktier och andra värdepapper. Det går att välja olika risknivåer för fondportföljen. En balanserad fondportfölj är diversifierad mellan bolag i olika branscher och av olika storlek, för att minimera riskerna. Fondsparande görs i regel på längre sikt.

Fastigheter

Köp och investering i fastigheter är något som kan generera stabila inkomster över tid. Det brukar anses vara en relativt säker och stabil form av investering, då du får ta del av fastighetsvärdeökning samt regelbundna inkomster från hyror.

Om du inte själv har möjlighet att köpa fastigheter kan du investera i fastighetsfonder och aktier.

Kryptovalutor

Förutom den kanske mest kända kryptovalutan Bitcoin, finns det idag mängder av andra decentraliserade valutor att investera pengar i. I grunden fungerar det ungefär på samma sätt som att köpa och sälja aktier, men kryptomarknaden är generellt mer volatil (kurserna svänger snabbt). Det finns heller inga sådana saker som investeringsskydd på kryptomarknaden. Du investerar alltså med hög risk, men det innebär också möjlighet till riktigt hög avkastning.

P2P-lån

P2P (Peer to Peer)-lån sammanför dig som har pengar att låna ut med andra privatpersoner som vill låna pengar. Detta sker genom en digital plattform där du betalar en liten avgift. Plattformen använder dina pengar till att låna ut dem till olika personer, och administrerar sedan amorteringar och ränteinbetalningar löpande. Du får alltså ränta på dina utlånade pengar, och det är så du går plus på din investering. Vanligtvis betalar plattformen ut dina pengar månadsvis.

Går det att investera pengar säkert?

En investering innebär i princip alltid en risk. Ju mindre risk du är villig och ta desto mindre avkastning får du också räkna med. Om du gör månadsinbetalningar på ett sparkonto hos en bank med insättningsgaranti är risken du tar minimal, men det är också räntan du får på dina pengar.

Vissa trivs med att ta stora risker, och visst, om du pengar som du är villig att riskera så kan uppsidan vara stor när du gör riskinvesteringar, som exempelvis i kryptovalutor eller startupbolag på börsen.

En kompromiss mellan säkerhet och risk är långsiktiga och diversifierade investeringar, som fondsparande. Det kräver tid och tålamod, men slutändan kan avkastningen blir mycket god.

Klicka dig vidare till den investeringsmodell som du tror passar dig bäst och läs mer om hur du kommer igång!

Kategorier

Välj en kategori du vill läsa mer om.

Aktier

Lär dig att handla med aktier och ta del av våra tips på hur du kan bygga en egen aktieportfölj.

Fonder

Lär dig om hur fonder fungerar och var du kan handla med fonder.

Fastigheter

Att investera i fastigheter ses som en av de mest stabila investeringsformerna. Läs mer om hur det fungerar här.

Disclaimer

Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på onlinepengar.com ska ses som rådgivning. Vi skriver endast för att inspirera andra. Sidan innehåller samarbetslänkar till våra samarbetspartners (t.ex. Avanza bank).