Frilansskribent

Tjäna pengar som frilansskribent 2021

Här kan du läsa om hur du kan tjäna pengar på ditt skrivande.

Disclaimer

Ingenting på onlinepengar.com ska läsas som finansiell rådgivning. Vi skriver för att inspirera dig som läsare till en bättre privatekonomi. Sidan innehåller samarbetslänkar till våra samarbetspartners.

Innehåll

Hitta skrivjobb online

5/5

Upwork

 

5/5

Topcontent

 

Frilansskribent – tjäna pengar online på att skriva

Har du språklig begåvning, tycker om att formulera dig i skrift och kan se dig själv i ett framtidsscenario där du allt som oftast sitter hukad över tangentbordet långt in på småtimmarna? Då kan jobbet som frilansskribent vara något för dig!

Vad för typ av uppdrag kan jag få?

En frilansskribent är kort och gott någon som arbetar på uppdragsbasis med att skriva. Arbetet kan exempelvis handla om att:

  • Skriva innehåll (content) till webbsidor i marknadsföringssyfte
  • Reklamtexter (copywriting)
  • Pressmeddelande
  • Bloggar
  • Inlägg på sociala medier
  • Spökskrivande
  • Översättningar av litteratur eller tekniska manualer
Det finns alltså många olika riktningar som du som vill börja tjäna pengar på skrivande kan ta, och det är inte ovanligt att skribenter kombinerar flera olika typer av skrivarbeten.

Var finns jobben för skribenter?

Beroende på vad du har för utbildning kommer det att bli lättare eller svårare att få uppdrag som skribent. Har du en utbildning inom kommunikation eller journalistisk och har lite erfarenhet av skrivande har du större möjligheter att få skrivuppdrag med bra lön.

Är du helt grön på området, men vet att du har talangen för att skriva och har bestämt dig för att ge skrivandet en chans, så finns det dock alla möjligheter i världen att börja tjäna pengar.

Det finns huvudsakligen tre saker du kan göra för att hitta uppdrag som frilansskribent:

  • Registrera dig på frilansplattformar
  • Ansök om jobb hos contentbyråer
  • Kontakta potentiella kunder och erbjud dina tjänster

Frilansplattformar – hitta och buda på uppdrag

Ett första steg för dig som vill få uppdrag inom skrivande är att registrera dig på någon av frilansplattformarna, exempelvis:

Dessa sajter är utländska men det finns oftast gott om uppdrag för svenska skribenter. De har alla sina för- och nackdelar men fungerar ungefär på samma sätt:

  • Du registrerar din profil där du väljer dina kompetenser och berättar lite om vad du erbjuder. Sedan kan du bläddra bland alla de olika projekt som företag och privatpersoner söker skribenter till.
  • När du hittat ett skrivuppdrag som du tycker passar dig sker en budgivning mellan dig och andra frilansare som är intresserade av uppdraget. Det är sedan upp till den som lagt upp jobbannonsen vilken frilansare som anlitas.
Fördelen med den här typen av plattformar är att det finns många jobbmöjligheter och är ett bra sätt att få in en fot i branschen. Nackdelen är dock att det oftast är hård konkurrens om jobben och att ersättningen kan vara låg. Du måste också betala en avgift till plattformen varje gång du accepterar ett uppdrag.

Frilansplattformarna blandar högt och lågt, både vad gäller ersättningsnivåer och typer av arbete som erbjuds.
Men det stora utbudet av uppdrag och friheten som du har att själv välja vad du vill ansöka om och acceptera för uppdrag gör ändå att det är värt att prova på som ny frilansare.

Contentbyråer – bli en del av ett skrivteam

En contentbyrå specialiserar sig på att ta fram innehåll som deras kunder (vilka oftast är företag) använder sig i sin marknadsföring. För en contentbyrå som behöver producera innehåll i form av stora mängder text till sina kunder innebär det att man ofta behöver anlita skribenter som kan
hjälpa till. Inte sällan arbetar dessa skribenter på frilansbasis.

Det betyder att när contentbyrån får in en beställning så kontaktas frilansskribenten för att skriva innehållet.
 
Flera contentbyråer har egna databaser där du kan registrera dig. Exempel på contentbyråer som använder sig av svenska frilansare är:

Det kostar dig ingenting annat än tiden det tar att registrera sig när du skriver in dig i contentbyråernas databaser. Precis som på frilansplattformarna kan det dock råda hård konkurrens, vilket gör det svårt att få uppdrag.

Ett annat alternativ är då att själv söka efter mindre svenska contentbyråer på nätet, som inte har databaser av frilansskribenter men ändå kan behöva en hjälpande hand (eller penna) ibland. Skicka iväg ett mail och håll tummarna – kanske behöver just den contentbyrån du mailar
en frilansare och kan erbjuda dig att göra ett arbetsprov!

Kontakta kunder – när du fått lite erfarenhet

När du fått lite erfarenhet och hittat den inriktning av skrivande som du är bäst på finns det goda chanser att få jobb direkt hos potentiella kunder.

Skaffa ett konto på LinkedIn eller bygg en egen hemsida där du visar upp din portfolio och arbeta sedan på egen hand med att hitta kunder och erbjuda dina tjänster – utan mellanhänder som frilansplattformar och contentbyråer.

Hur mycket tjänar jag som skribent?

Det är svårt att generellt säga vad du kommer att tjäna som skribent, då det beror på en hel rad olika faktorer, såsom:

  • Vilken typ av innehåll du skriver
  • Din erfarenhet
  • Vem din uppdragsgivare är
  • Hur snabbt du skriver
Arvodet du får som skribent kan vara per projekt eller per timme, men dessa är vanligtvis uträknade utifrån det vanligaste sättet att betala en skribent, nämligen pris per ord. Det är därför din snabbhet som skribent ofta är avgörande för om du faktiskt kan få en bra lön.

För att ta ett exempel, så kanske du som oerfaren skribent erbjuds så lite som 20 öre per ord för att skriva en artikel på 1000 ord åt en uppdragsgivare på en frilansplattform.

Det låter inte mycket, men om du är välbekant med det ämne du skriver om och kan skriva artikeln på en timme, så blir ju faktiskt timlönen 200 kronor – inte så illa!

Behöver du istället göra mycket research innan du börjar skriva och upplever att det är svårt att fylla sidorna så kanske du kämpar med artikeln i 4 timmar, vilket betyder att din timlön blir 50 kronor – ganska dåligt!

I takt med att du får mer erfarenhet och blir skickligare på att skriva bör du också kräva ett högre pris per ord, samtidigt som du kommer kunna skriva snabbare. Det är med andra ord fullt möjligt att gå från oerfaren skribent till att kunna tjäna bra extrapengar, eller i förlängningen till och
med kunna leva på det som heltidssyssla.

Sammanfattningsvis

Skribentjobb och översättningsarbete finns det gott om på nätet, och det behöver faktiskt inte vara särskilt svårt att hitta uppdrag även för dig som inte har någon tidigare erfarenhet.

Det som krävs är att du har god språkkänsla, lätt för att uttrycka dig genom tangentbordet och är beredd att lägga ner en hel del tid på att utvecklas.

Yrket som frilansskribent passar dig som vill ha ett utmanande extrajobb, eller rentav drömmer om att kunna försörja dig på skrivande och ha en fri livsstil.

Registrera dig på någon av plattformarna och ge det en chans – kanske har du snart rott i land ditt första frilansuppdrag som skribent och kan börja tjäna pengar online!