Starta en webbshop

Hur du startar en webbshop 2021

Här kan du lära dig om hur du kan går tillväga för att starta en egen webbshop för att sälja egna eller importerade produkter eller tjänster.

Disclaimer

Ingenting på onlinepengar.com ska läsas som finansiell rådgivning. Vi skriver för att inspirera dig som läsare till en bättre privatekonomi. Sidan innehåller samarbetslänkar till våra samarbetspartners.

Innehåll

De bästa webbshops-lösningarna 2021

5/5

Shopify

 

Webbshop – sälj varor via nätet

Om du har en grym affärsidé och vill prova på att sälja dina produkter via en webbshop, så har det nog aldrig funnits en mer lämplig tidpunkt. E-handeln växer så det knakar, det finns flera lösningar för att sälja nätet, och det krävs inte längre några avancerade tekniska kunskaper för att komma igång.

Gör research

Om du redan driver en fysisk butik så vet du redan vilken som är din kundkrets och vad de vill ha. Är du helt ny i branschen så behöver du kanske testa dig fram.

Hur som helst så krävs det att du gör en affärsplan och har en strategi för hur din webbutik ska fungera innan du börjar bygga den.

Att göra research inför att starta en webbutik innebär att du måste ta reda på vilka dina tilltänkta kunder är, och vad de förväntar sig av en webbutik inom den bransch som du ska sälja produkter inom.

Det första du bör göra när är därför att identifiera konkurrenter, alltså ta reda på vad det finns för andra webbutiker inom din nisch, hur de ser ut, och vad som gör dem populära.

Fundera sedan på vad du kan göra bättre, eller annorlunda, som kommer göra att du lockar till dig kunder som annars hade handlat i konkurrenternas butiker.

Hur startar jag en webbshop?

När du startar en webbshop är det alltså en hel del du behöver tänka på för att du ska kunna få kunder och börja tjäna pengar.

Men som tur är finns det idag verktyg som åtminstone gör det enkelt att bygga upp din e-butik. Det enda du behöver fundera på är hur du vill att din butik ska ha för funktionalitet, design och betalningslösningar. Allt detta finns det färdiga lösningar för som inte kräver att du kan ett jota om kodknackande.

Låt oss titta på två alternativ som är lätta att komma igång med:

Woocommerce

Om du är en van WordPress-användare så fungerar tillägget Woocommerce alldeles ypperligt för att bygga ut din sajt till en webbshop. När du driver en WordPress-sida får du stora möjligheter att anpassa utseende och funktionalitet själv, och Woorcommerce ger dig sedan möjligheten att lägga till alla funktioner som behövs för att driva en webbshop, såsom hantering av lager, kunder och beräkning av frakt.

Du kan även lägga till mängder med funktioner som kunderna uppskattar, exempelvis möjligheten att spåra ordrar och använda sig av rabattkoder.

Det krävs att du sätter dig in i hur WordPress fungerar för att du ska kunna använda Woocommerce. Men när du väl behärskar det är möjligheterna stora att anpassa din webbshop som du vill.

Shopify

Shopify är en omåttligt populär e-handelsplattform som används av såväl privatpersoner som stora internationella företag.

Anledningen till att de lyckats så bra är för att de erbjuder en helhetslösning för att sälja varor via nätet. Du kan i princip helt utan tekniskt kunnande starta upp och driva en webbshop, samtidigt som plattformen är skalbar så att du kan bygga ut din butik efter hand.

Genom att välja mellan olika anpassningsbara teman bygger du din webbutik som du vill att den ska se ut och fungera.

Tekniska lösningar som säker betalning och drift av sidan sköter Shopify om. Du slipper alltså tänka på html, webbhotell, SSL och support. Allt ingår för en månadskostnad på omkring 250 kronor. Du kan dock prova på plattformen gratis under två veckor.

Shopify är även en populär plattform för att starta butiker inom dropshipping.

Dropshipping – sälj utan lager

En av de allra största fördelarna med e-handel, förutom möjligheten att nå nätets alla användare, är att du inte behöver bekosta någon lokal. Faktum är att du inte ens behöver ha något eget lager!

Dropshipping fungerar nämligen på så vis att dina leverantörer själva skickar ut produkterna du säljer till dina kunder. Du som e-handlare blir på så vis nästan mer av en marknadsförare än en handlare, där ditt jobb är att få folk att hitta till din webbshop och handla.

Dessutom behöver du i många fall inte tänka på kundtjänst, reklamationer och andra bitar som har handel till, utan även det tar leverantörerna hand om.

Fördelarna med dropshipping är att det är en relativt ekonomisk riskfri typ av e-handel att ge sig in i, och det tillåter dig att endast fokusera på att sälja produkter. 

Nackdelen är att det vara svårt att få leverantörer att vilja samarbeta med dig (du behöver övertyga dem om att du faktiskt kommer att kunna bidra till att öka deras försäljning), och att du inte får behålla lika mycket av vinsten som om du själv hade tillhandahållit lagret och skickat ut varorna.

Glöm inte mobilen!

En webbutik behöver tilltala målgruppen som dina produkter riktar sig till, samtidigt som den måste vara snabb, säker och ge ett intryck av pålitlighet. En annan sak som är lätt att glömma, men som är mycket viktig är att webbshopen är mobilanpassad.

Nu för tiden använder vi våra mobila enheter allt mer för att handla på nätet. Många undersökningar pekar på att så mycket som hälften av alla nätshoppare huvudsakligen använder sina mobiler för att göra sina köp.

Risken är med andra ord överhängande för att potentiella kunder ska ge upp om din webbutik inte funkar bra på mobilen. Var därför noga med att se till att det är en lika trivsam upplevelse att handla i din webbutik på mobiltelefonen och surfplattan, som det är på datorn.

Prova dig fram

Det är alltid smart att ha en strategi för din webbshop, i allt från målgruppsanalys, budget och design av hemsidan.

Men framgång sker trots allt inte på ett teoretiskt plan, utan du måste ta steget och sjösätta din idé för att se hur den fungerar i praktiken.

Ibland beter sig inte kunder som man tänkt sig, och det kan vara en helt annan produkt än den du marknadsfört som mest som blir storsäljaren.

Det går alltid att omvärdera beslut och ändra på designen i efterhand, för att bättre möta marknadens efterfrågan.

Men det finns bara ett sätt att lyckas, och det är att våga prova!