Aktier

Hur du investerar i aktier 2021

Vad är en aktie och vilka är de bästa nätmäklarna för att handla med aktier? Det och mycket mer kan du läsa om nedan.

Disclaimer

Ingenting på onlinepengar.com ska läsas som finansiell rådgivning. Vi skriver för att inspirera dig som läsare till en bättre privatekonomi. Sidan innehåller samarbetslänkar till våra samarbetspartners.

Innehåll

De bästa nätmäklarna 2021

5/5

Avanza

Avanza är en svensk bank som grundades 1999. Banken är nischad mot sparande och investeringar. De har inga fysiska bankkontor utan allting sker på nätet. Idag har Avanza över en halv miljon aktiva kunder som tillsammans har ett samlat kapital på över 200 miljarder kronor.

5/5

Nordnet

Nordnet grundades 1996 och är den digitala bank som har funnits längst i Norden. Banken beskriver sig själva som en utmanare till såväl traditionella banker och försäkringsbolag i Norden.

Så tjänar du pengar på aktier

Det är enkelt att köpa och sälja aktier på nätet. Både nybörjare och rutinerade börsrävar använder samma online-plattformar, och via aktieforum finns alla möjligheter att diskutera, inspireras och få tips om köpvärda aktier.

Hur köper jag aktier online?

För att kunna handla med aktier på nätet behöver du först öppna ett konto, antingen hos din bank eller någon av de populära nätmäklarna:

När du registrerat dig och öppnat ett konto kan du sätta in pengar och köpa aktier i bolag som du tror på.

Vissa väljer att göra flera snabba köp och sälj, medan andra har en mer långsiktig taktik.

Swingtrading, daytrading eller långsiktighet?

Det finns inget rätt eller fel på börsen – går du med vinst har du ju onekligen valt ett sätt att handla på som fungerar.

Men som nybörjare är det generellt svårare att göra vinster genom en serie köp och sälj under samma dag, så kallad daytrading. Detta beror på att det här är ett mycket aktivt sätt att handla aktier på, som kräver ständig analys och en förmåga att veta precis när man ska köpa och sälja. Ibland går det inte mer än några minuter mellan köp och sälj för en daytrader.

Ett annat aktivt sätt att investera i aktier är genom swingtrading, som är en variant av daytrading men med en lite längre tidsåtgång mellan köp och sälj. Tidsspannet mellan köp och sälj för en swingtrader rör sig från timmar till veckor. Idén med swingtrading är att genom olika analysmetoder lyckas utnyttja aktiemarknadens svängningar. Swingtrading kräver stor kunskap men passar måhända lite bättre för nybörjaren, då det finns mer tid mellan besluten som tas än vid daytrading.

Du behöver dock inte krångla till det så mycket för att bli framgångsrik på aktiemarknaden – det går att tjäna pengar utan några särskilda förkunskaper. Då är den säkraste metoden investera långsiktigt i utdelningsaktier. Vad betyder då detta? Jo, att vissa av börsens bolag premierar regelbundet sina aktieägare genom att dela ut pengar. Genom att investera i utdelningsaktier ser du alltså till att tajming inte är en aspekt som du behöver fundera särskilt mycket på.

Bolagen med utdelning är oftast mindre riskfyllda, med aktiekurser som inte svänger särskilt häftigt. Dessutom får du alltid ta del av utdelningen vid en given tidpunkt oavsett hur det går för aktien.

Förhoppningsbolag – guld och gröna skogar eller pannkaka?

Många drömmer om att göra det stora aktieklippet, där några tusenlappar plötsligt ökar hundratals procent under kort tid. För att lyckas med detta behövs tajming och en gigantisk portion tur.

Ofta är det genom så kallade förhoppningsbolag som den här typen av stora och snabba värdeökningar sker. De kallas förhoppningsbolag för att de ofta är små bolag i utvecklingsfasen, som inte går med vinst i dagsläget men anses ha stor potential att växa. Inte sällan handlar det om bolag som har en revolutionerande idé som potentiellt skulle kunna förändra branschen de är verksamma inom.

Lika stor som vinsten blir om bolaget verkligen lyckas med det man tar sig för, lika brant blir fallet om man misslyckas.

Även om det inte är fel att inkludera förhoppningsbolag i en diversifierad aktieportfölj, så är det en dålig idé att satsa pengar du inte har råd att förlora i denna typ av bolag.

Investera långsiktigt på storbolagslistan – tråkigare men säkrare

Historiskt har det visat sig lönsamt att investera långsiktigt på börsen, i stora, etablerade bolag som går med vinst.

Ett vanligt amatörmisstag är att inte ta till sig detta faktum utan istället satsa sina slantar på mer riskfyllda bolag med chans till högre avkastning snabbt. Det har dock visat sig gång på gång att tid och en defensiv taktik när det gäller vilka bolag som man investerar pengar i, är nyckeln till framgång på börsen.

En aktieportfölj där du sprider ut dina pengar mellan olika bolag på storbolagslistan, och sedan lämnar i några år, är det säkraste sättet att investera på börsen.

Vilken är den bästa aktiestrategin?

Hur ska du då tänka när du investerar dina pengar på börsen? Spela säkert och långsiktigt eller offensivt och riskfyllt?

Den något gråa och småtråkiga sanningen när det kommer till aktiesparande är att det är få förunnat att göra en raketresa som förvandlar småsummor till miljonbelopp. Som nybörjare finns det många fallgropar, och en av de vanligaste är att man satsar en för alldeles för stor del av sina pengar på en högriskaktie.

Det finns ett par väletablerade sanningar om att investera på börsen, som tål att upprepas:

  • Lägg inte alla ägg i samma korg: dela upp dina investeringar mellan flera olika bolag. Detta gör att risken minskar avsevärt. Om ett bolag går sämre, kanske ett annat går bättre.
  • Investera inte pengar du behöver de närmsta åren: aktieinvesteringar innebär alltid en risk och börssvängningarna är mycket svåra att förutse, även om många försöker. Dessutom krävs ofta tid och tålamod innan du ser en värdeökning på dina investerade pengar, så om du inte kan avvara den summa du investerar är det bättre att låta bli.

I slutändan är det ändå du själv som måste ta beslutet om vad du väljer för strategi när du investerar dina pengar på börsen.

Om du är intresserad av att lära dig mer om day- eller swingtrading och har råd att testa, så är det inte något som säger att det är fel tillvägagångssätt för just dig. Det finns många som framgångsrikt ägnar sig åt att handla aktier på det här sättet.

Är du istället mer långsiktig och försiktig så har du historien på din sida. Stora och trygga utdelningsbolag kommer med stor sannolikhet vara en bra investering på flera års sikt.

En bra kompromiss är att bygga en diversifierad aktieportfölj med både stora bolag och förhoppningsbolag. Om du vill göra detta men tycker det är svårt att välja vilka aktier som ska ingå i portföljen, så kan fonder vara ett bättre alternativ. Då får du nämligen hjälp av fondbolag med att välja ut aktier och förvalta dina investeringar.

Lär dig mer genom aktieforum

Tycker du att det verkar kul med börsen och vill lära dig mer om hur bolag kan värderas och andra tips och tricks? Eller vill du bara ställa frågor och få andra infallsvinklar? Ta hjälp av några av alla de aktieforum som finns på nätet!

Hos Shareville finns exempelvis Aktiedagis som riktar sig till nybörjare och på Avanzas forum Placera pågår ständigt diskussioner om enskilda aktier och investeringsstrategier.