Fastigheter

Hur du investerar i fastigheter 2021

Att investera i fastigheter ses som en av de mest stabila investeringsformerna. Läs mer om hur det fungerar här.

Disclaimer

Ingenting på onlinepengar.com ska läsas som finansiell rådgivning. Vi skriver för att inspirera dig som läsare till en bättre privatekonomi. Sidan innehåller samarbetslänkar till våra samarbetspartners.

Innehåll

Investera i fastigheter – välj metoden som passar dig bäst

Fastighetsinvestering – vad är det egentligen?

Svaret är att fastighetsinvesteringar kan se ut på olika sätt, men handlar om att satsa kapital inom fastighetsbranschen. Målet är förstås att få en värdeökning på de investerade pengarna.

Ett sätt du kan investera i fastigheter på är genom ägande av fastigheter, där du helt enkelt köper en fastighet och får ta del av framtida värdeökningar.

Mindre kostsamma sätt att exponera sitt kapital mot fastighetsbranschen är genom aktier och fonder. Och en finansieringsmodell som utmanar storbankerna och gynnar både fastighetsbolag och investerare är fastighetsinvestering via crowdlending.

Häng med så tittar vi närmare på de olika tillvägagångssätten!

Ägande av fastigheter

När du köper en bostadsrätt så har du gjort en riktigt bra investering. Åtminstone har det sett ut så ur ett historiskt perspektiv. Bostadspriserna har nämligen stigit i Sverige under 30 år. Såvida den utvecklingen fortsätter kan du därmed se fram emot att tjäna en hacka den dagen du säljer.

Givetvis kan vi hamna i perioder där värdet sjunker, som under bostadskrisen på 90-talet, och därför bör du planera för att kunna rida ut den typen av händelser, så att du inte behöver sälja bostadsrätten till förlust.

Köp av bostadsrätt med planen att själv bo i den (vi behöver ju alla någonstans att bo) under en obestämd framtid, för att sedan sälja med vinst när läget är rätt, är ett bra exempel på en lyckad fastighetsinvestering.

Att köpa en fastighet med syftet att hyra ut den, är ett annat exempel på en fastighetsinvestering. Det kan handla om såväl bostadshus som kommersiella fastigheter (kontor, butiker, med mera).

Det här kräver förstås ett stort kapital från början, men är en stabil investering, då du får ta del av både fastighetens värdeökning (såvida priserna fortsätter uppåt), och pengar från de som hyr in sig fastigheten. Eftersom det är du som är ägaren av fastigheten behöver du också räkna med ett flertal kostnader, för att driva och sköta om fastigheten.

Det vanligaste sättet att bekosta ett fastighetsköp är genom en kombination av lån och kontantinsats. Många banker och långivare erbjuder fastighetslån till företagare och går att ansöka om online.

Aktier och fonder i fastighetsbolag

Har du inte råd att investera i en bostadsrätt eller annan fastighet, kan du satsa pengar i fastighetsbranschen genom aktier och fonder istället.

Det finns flera börsnoterade fastighetsbolag, som du blir delägare i då du köper aktier. Detta betyder dock inte nödvändigtvis att du har något att säga till om vad beträffar fastighetsbolagets mål. De olika bolagens mål kan ha mer eller mindre fokus på förvaltning och utveckling av sina fastigheter.

För fonder med fastighetsbolag är det bra att tänka på att de ofta följer konjunktursvängningarna mer än bolag i många andra branscher.

Plattformar för köp av aktier och fonder inom fastighetsbranschen är exempelvis:

Fastighetsinvestering genom crowdlending

Crowdlending, även kallat P2P-lån, är ett relativt nytt och spännande sätt att investera i fastigheter på. Det här sättet ger fastighetsutvecklare möjligheten att finansiera sina projekt genom investeringar från privata eller professionella investerare genom digitala plattformar, istället för att de behöver ta traditionella banklån.

Och för dig som investerare finns möjlighet till avkastning genom ränta på dina utlånade pengar.

Exempel på plattformar där du kan investera i fastigheter genom crowdlending är:

Du kan sprida ut dina investerade pengar mellan olika fastighetsbolag, för att minska riskerna och på så vis bygga en diversifierad portfölj av fastighetslån. Det här kräver inte alls lika stora summor som när du köper en fastighet, utan du kan investera så lite som några tusenlappar och ändå få bra avkastning.

I praktiken går det till så här:

  • Du sonderar terrängen efter intressanta fastighetsprojekt att investera i
  • När du har hittat ett intressant projekt satsar du de pengar du vill låna ut
  • En gång per år får du avkastningen av din investering, som teoretiskt sett ger dig från 8 upp till 16 procent, beroende på projekt och plattform

En investering på 30 000 kronor kan alltså ge tillbaka så mycket som 4800 kronor per år, vilket får sägas är en riktigt bra passiv inkomst.

Hur börjar man investera i fastigheter?

Det första du behöver göra innan du påbörjar din karriär som fastighetsinvesterare är att gräva i fickorna. Hur mycket pengar har du?

Den säkraste investeringen som ger stabil avkastning och låg risk är att köpa en bostadsrätt eller fastighet för att hyra ut i boendesyfte.

Det råder bostadsbrist i Sverige, så det finns inget som tyder på att priserna kommer gå ner den närmsta tiden, och inte heller lär det vara svårt att hitta hyresgäster som är beredda att betala hyran i fastigheten där du hyr ut bostäder.

Har du inte de ekonomiska möjligheterna att köpa fastigheter, kan du ändå tjäna pengar på bostadsmarknaden genom crowdlending.

Fonder och aktier i fastighetsbolag ger dig möjligheten att investera utan ett stort kapital, och det är enkelt att komma igång.

För dig som inte har några miljoner i att lägga på fastighetsköp, kan en kombination av crowdlending och fonder inom fastighetsbranschen vara en bra början.

Sammanställning – därför ska du investera i fastigheter

Fastighetsinvesteringar är ofta en god affär, oavsett om du själv äger fastigheten eller om du är delägare i ett fastighetsbolag genom aktier.

Om du har tänkt investera och äga en fastighet är några av fördelarna:

  • Stabil avkastning och regelbundna inkomster från hyror = liten risk
  • Bostadsbristen tyder på att det kommer vara en bra investering under lång tid framöver
  • Du får ta del av fastighetens värdeökning

Vill du istället satsa pengar genom crowdlending, aktier eller fonder är de främsta fördelarna:

  • Du kan få bra avkastning utan stora investeringar
  • Möjligheten att sprida dina risker och välja de bolag du investerar i
  • Du slipper ägande samt drift- och underhållskostnader av fastigheterna

Du behöver inte vara rik från början för att kunna investera i fastigheter, men du kan bli det genom att köpa aktier och fonder och investera på P2P-plattformar online. Så fundera på vilken fastighetsinvestering som kan passa dig bäst och börja din resa in i fastighetsbranschen!