Sälj dina foton

Tjäna pengar på dina foton 2021

Visste du att du kan tjäna pengar på att sälja foton du har tagit?

Disclaimer

Ingenting på onlinepengar.com ska läsas som finansiell rådgivning. Vi skriver för att inspirera dig som läsare till en bättre privatekonomi. Sidan innehåller samarbetslänkar till våra samarbetspartners.

Innehåll

Var kan du sälja dina foton?

5/5

Shutterstock

Shutterstock är en marknadsplats där du kan sälja dina foton.

Sälj dina foton

Är du en skicklig fotograf som har hårddisken full med bilder? Låt andra ta del av dina alster och tjäna en hacka!

Det finns flera sajter och appar där du kan ladda upp fotografier och sälja dem till kunder som vill använda dem, exempelvis i reklamsammanhang.

Hur kan man sälja bilder på nätet?

Om du vill komma igång och sälja dina fotografier på nätet, så finns det många vägar att gå. Det vanligaste är att vända sig till en bildbyrå.

Bildbyråer fungerar som en mellanhand mellan fotografer och tidningar, webbplatser och andra medier som behöver proffsiga bilder från naturen, nyhetshändelser, konserter, sporthändelser, med mera.

Konceptet i sig är gammalt och beprövat, men det är först på senare år, tack vare nätet och digitalkamerans utveckling, som även amatörfotografer fått en ärlig chans att konkurrera med proffsen, genom att sälja stockfoton på så kallade microstocksajter.

På dessa sajter får du som fotograf betalt en summa för varje nedladdning av bilden som görs. Vanligtvis handlar det om att dina bilder säljs som royaltyfria. Detta ger köparen laglig rätt att använda bilderna, utan att få ensamrätt på dem.

Vad betyder då detta för dig? Jo, att du inte får någon extra ersättning oavsett hur bilden används. Samtidigt kan du kan sälja samma bild hur många gånger som helst till andra köpare.

Det finns massor med sajter där du kan sälja dina bilder, här är ett urval:

  • Shutterstock: erbjuder bildbank, såväl som musik, videos och grafik
  • Istockphoto: kanadensisk jätte som erbjuder royaltyfria bilder, illustrationer, m.m.
  • Mostphotos: nordisk bildbank med över 32 miljoner bilder

Även om ersättningen kan variera lite mellan olika bildbanker (vissa är generösare än andra), så är det är konceptet ”många bäckar små” som gäller för microstocksajter. Det krävs alltså att många laddar ner dina fotografier för att du ska tjäna bra med pengar. Men detta innebär samtidigt att det inte finns något tak för hur mycket pengar du kan tjäna. De mest framgångsrika fotograferna på microstocksajterna drar in enorma belopp varje år.

Ett vanligt upplägg är att du som fotograf får 50 procent av intäkterna från en såld bild och sedan får du pengarna via exempelvis Paypal, Skrill eller banköverföring.

Ersättning per nedladdning

Så, hur mycket pengar kan du räkna med att tjäna på en såld bild hos en mikrostocksajt? Svaret är att det beror lite på.

De flesta bildbanker har betalningslösningar där kunden betalar en månadskostnad som också ger tillgång till ett visst antal bilder, en slags paketlösning som gör att bildernas styckpris sänks.

Men de erbjuder också möjligheten att köpa bilder styckvis utan en månadsprenumeration, och då betalar kunden mer per bild, vilket innebär högre ersättning för dig.

Kunder kan också välja att betala för en kommersiell licens, som gör att din bild kan användas i reklamsammanhang. Då kostar bilden också mer och din ersättning blir högre. Du bör dock vara medveten om att för att din bild ska kunna säljas för användning i kommersiella sammanhang, så behöver du tillstånd från eventuella personer, privata områden, bostäder, kontor eller logotyper som syns på bilden.

På Shutterstock får du någonstans mellan 2 till 25 kronor per nedladdad bild, men ett par hundralappar extra om köparen väljer en utökad licens.

Den nordiska bildbanken Mostphotos betalar generellt lite mer per nedladdad bild än sina amerikanska konkurrenter, och du får mer betalt om din bild säljs i högre upplösning (kunden kan välja upplösning när den laddar ner din bild).

Vad krävs för att börja tjäna pengar på mina foton?

Även om bildbankerna låter såväl proffs som amatörer sälja sina bilder genom deras sajter, så har de relativt högt ställda krav på att bilderna som tas ska vara av hög kvalitet. Dessutom är konkurrensen på bildbankerna hård så det kan bli svårt att hitta köpare till dina bilder om de inte håller åtminstone samma kvalitet som konkurrerande bilder i samma kategori.

Det är förstås fullt möjligt att ta bra bilder med en mobilkamera. Idag är mobilkamerorna tillräckligt avancerade för att ta detaljerade och högupplösta bilder i rätt ljusförutsättningar.

De har dock en bit kvar tills de kan erbjuda samma kvalitet som mer professionella kameror. Så om du är seriös med ditt fotograferande och vill öka chanserna att få sålt dina bilder, så bör du investera i en systemkamera.

Det skadar inte heller om du är kunnig inom fotografis grunder och hur en bild ska komponeras och beskäras, för att bildbankerna ska vilja ta emot och sälja dina bilder.

Ett tips för att komma igång, inspireras och se hur du står dig i konkurrensen av andra fotografer är att använda dig av EyeM, som är en social media-app där du laddar upp dina fotografier och kan träffa andra fotografer. Genom appen väljs också dina bästa bilder ut och görs tillgängliga på bildbanken Gettyimages.

Så ökar du dina chanser att få bilder sålda

Fotografi är en konstform som kräver en speciell talang för att bli riktigt bra på. Men när det kommer till stockfotografier är det inte alltid den konstnärliga aspekten det allra viktigaste, utan det handlar lika mycket om att känna till vilken kategori av bilder som köpare vill ha.

Stockfotografier används i många sammanhang för att illustrera artiklar eller blogginlägg. Därför kan de ofta vara av det mer generiska slaget, men ändå sälja mycket. Exempelvis kanske ett företag inom affiliatemarknadsföring som skriver om tips för att spara pengar vill flankera texten med en bild som på ett tydligt sätt illustrerar vad texten handlar om. Inte sällan väljer man då en bild på en spargris.

Tips! Testa själv att söka på termen ”spargris” på någon av bildbankerna så ser du hur många bilder som faktiskt finns. Sällan är det särskilt imponerande eller välkomponerande fotografier, men de erbjuder precis den typen av bild som många använder när de skriver om att spara pengar. Det samma gäller för bilder på mobiltelefoner, kaffekoppar, landskapsbilder och djur.

Fundera därför på vilken typ av bilder som kan vara intressanta för privatpersoner och företag som skriver bloggar och artiklar på nätet, och om det finns en kategori där konkurrensen inte är så stor.