Starta en blogg

Tjäna pengar genom att blogga

Här kan du lära dig om hur du kan tjäna pengar på att blogga

Disclaimer

Ingenting på onlinepengar.com ska läsas som finansiell rådgivning. Vi skriver för att inspirera dig som läsare till en bättre privatekonomi. Sidan innehåller samarbetslänkar till våra samarbetspartners.

Innehåll

Försörj dig på att blogga – så här gör du

Låt oss börja med de goda nyheterna: det är enkelt att starta en blogg.
Det enda du behöver göra är att registrera dig på en bloggplattform och börja skriva.

Det är fortfarande populärt bland nätanvändare att läsa bloggar, och vi vet
att många människor har extrainkomster eller till och med lever gott på
pengar som kommer från deras bloggande.

Nu till de dåliga nyheterna.
Att driva en blogg betyder inte att du automatiskt får läsare och inte heller garanteras du någon betalning för ditt ihärdiga skrivande. Antalet bloggar på nätet uppgår nämligen idag till över 500 miljoner stycken. Om du funderar på att börja blogga har du med andra ord en hel del konkurrens.

Så hur kan du sticka ut ur bruset och göra dig hörd som bloggare idag?
Och hur kan du tjäna pengar på det?
 
Det ska vi reda ut här.

Enkelt att komma igång

För att starta en blogg behöver du först och främst välja den plattform som du ska använda. Exempel på lättanvända och kostnadsfria bloggplattformar är:

Det snabbaste sättet att komma igång och se om din bloggidé fungerar bra och får läsare är att välja någon av ovanstående bloggplattformar.

Men om du vill ha lite mer konfigurationsmöjligheter för din blogg är det istället bättre att skapa din egen blogg genom WordPress, där du kan välja mellan mängder av teman som passar bra för bloggande.

För att din WordPress-blogg ska bli tillgänglig för allmänheten behöver du också lägga upp den på ett webbhotell. Det finns många att välja på och fördelen med att välja ett webbhotell är att du får fler möjligheter att tjäna pengar på din blogg, eftersom du kan lägga in annonser.

Därför är det WordPress som idag är den populäraste plattformen att använda för dem som tjänar pengar på sin blogg.

Hur tjänar man pengar på bloggande?

Bloggande är idag tätt sammankopplat med influencers, alltså kända och inflytelserika personer som drar till sig en stor följarskara och därmed är intressanta för företag att synas bredvid.

Om du inte skulle råka vara en influencer så finns det dock fortfarande goda chanser att dra in pengar på ditt bloggande – så länge du har en intressant nisch och många läsare kommer företag att vilja annonsera på din blogg!

Det finns flera sätt att tjäna pengar på bloggande, och de vanligaste är:

  • Affiliatelänkar
  • Reklam
  • Sponsrade inlägg

Affiliatelänkar – tjäna pengar per klick

Affiliatemarknadsföring på din blogg innebär att du genom sponsrade länkar får provision från samarbetspartners, exempelvis när en bloggläsare klickar på länken och går vidare med att göra ett köp av den produkt eller tjänst som du länkar till.
 
Genom affiliatelänkar får du alltså en provisionsbaserad inkomst, så det finns mycket pengar att tjäna om produkterna som du länkar till är relevanta för bloggens målgrupp.

För att få tillgång till affiliatelänkar behöver du registrera dig på ett
affiliatenätverk, exempelvis Adtraction eller Adrecord.

På affiliatenätverken ser du vilka annonsörer som finns tillgängliga, med andra ord vilka företag som har länkar som ger dig betalt om du kan locka nya kunder till dem.

Om du exempelvis driver en framgångsrik blogg inom matlagning kan det vara passande att skriva om de olika matkasseföretag som finns på den svenska marknaden och placera ut affiliatelänkar till dem på din blogg.
.
Eftersom de som läser din blogg är rätt målgrupp för att beställa matkassar, så väljer några av dem att klicka på länken och ta del av ett erbjudande från något av de företag som du skriver om. För varje bloggläsare som gör detta så får du en provsion!

Reklam – placera banners på din blogg

Det är vanligt att mer etablerade bloggare som finns på stora och välbesökta bloggplattformar placerar reklambanners på sina bloggar.
 
Många företag vill förstås synas på samma plattform som inflytelserika personer och där många läsare söker sig.

Därför kan en reklambanner ge fina intäkter för dig som bloggar. Inkomsten kan komma från klick, visningar eller genomförda köp.

Om företagen själva inte söker upp dig och ber om att få ha en banner på din blogg, så går det lika bra att själv hitta annonser genom Google AdSense.

Sponsrade inlägg – marknadsför produkter och företag i ett inlägg

Du har säkert sett att sponsrade inlägg dyker upp i samband med kända personers inlägg på sociala medier och bloggar. Ofta brukar det framgå att inlägget i fråga är ett ”sponsrat samarbete”, för att uppmärksamma att den som lagt upp inlägget måhända är något partisk till samarbetspartnern i fråga.

Många bloggare marknadsför bara produkter som har relevans för bloggen och är öppna med att de är sponsrade. Det gör att det här är en mer informativ och transparent typ av marknadsföring.
 
Tänk också på att…

… det finns flera sätt att tjäna pengar på bloggande än att marknadsföra andra företags produkter eller tjänster. Endast dina kreativa begränsningar kan stå i vägen för hur du tjänar pengar på din blogg.

Idag använder sig exempelvis många kreatörer av Patreon för att finansiera sina projekt utan inblandning av sponsrade samarbeten eller reklam.

Med unikt innehåll som dina läsare inte hittar någon annanstans är chanserna goda att de faktiskt kan tänka sig att stötta dig ekonomiskt även ur sina egna fickor.

Hitta din nisch

Det kräver en hel del strategi för att lyckas nå ut med din blogg och i förlängningen göra den ekonomiskt lönsam.

Om du har ambitionen att göra din blogg till en kassako så måste du också behandla själva bloggandet som ett jobb, där du målmedvetet tar de steg som krävs för att skapa innehåll som engagerar dina tilltänkta läsare.

När du bestämt dig för vilken målgrupp du vill nå blir det också enklare att veta vad du ska rikta in dina blogginlägg på. Det måste således välja en nisch.

Några av de vanligaste nischerna inom bloggvärlden är:

  • Hälsa och träning
  • Mat
  • Finans
  • Resande
  • Mode
  • Livsstil
Det är viktigt att du skriver om det som engagerar dig och där du har mycket kunskaper. Även om marknaden kan verka mättad inom det segment som du vill skriva om, så kanske du har en unik röst eller bidrar med en infallsvinkel som andra bloggar inte gör.