P2P-lån

Hur du investerar i P2P-lån 2021

Nedan kan du läsa om hur du går tillväga för att investera i P2P-lån

Disclaimer

Ingenting på onlinepengar.com ska läsas som finansiell rådgivning. Vi skriver för att inspirera dig som läsare till en bättre privatekonomi. Sidan innehåller samarbetslänkar till våra samarbetspartners.

Innehåll

P2P-lån i Sverige – bli långivare och tjäna pengar

Delningsekonomin har förändrat hur vi byter varor och tjänster med varandra i vårt digitala tidevarv. Ett exempel på detta är Uber och AirBnB, som har blivit moderna alternativ till traditionella taxibolag och hotell.

En relativt ny affärsmodell inom lånemarknaden är P2P-lån, som utmanar banker och låneföretag. P2P-lån ger privatpersoner och företag möjlighet att låna pengar från vem som helst som är villig att låna ut.

För låntagaren betyder det att man slipper bankens avgifter, och för långivaren betyder det att man kan få en passiv inkomst genom ränta, där det enda man behöver göra är att dela med sig av sina pengar ett tag.

Hur funkar det?

Föreställ dig att du ska ta ett privatlån. Du klickar dig in på en långivares sida, fyller i ditt önskade lånebelopp och väntar på ett svar.

Snart återkommer långivaren med besked om att du får långa pengarna, till en viss ränta. Du blir nöjd över att ha fått ditt lån och långivaren blir nöjd över att göra vinst genom dina ränteinbetalningar.

Tänk dig nu istället att det var du som var långivaren. Du får en förfrågan om att låna ut pengar, och gör det till ränta. Efter den förutbestämda återbetalningsperioden har du inte bara fått tillbaka dina pengar, utan också en extrasumma genom ränteinbetalningarna.

Dessutom behöver du inte ens ha kontakt med låntagaren själv. Allt sköts av en P2P-plattform som agerar mellanhand.

Snacka om passiv inkomst!

Hur investerar jag i P2P-lån?

Den privatperson som är ute efter att ta ett lån via P2P vänder sig till en plattform som erbjuder just den tjänsten.

Därför behöver du som vill låna ut pengar registrera dig på en eller flera av de sajterna. Några populära plattformar inom P2P-lån är:

Plattformarna fungerar helt enkelt på så sätt att de kopplar ihop dig med flera låntagare. Det krävs inga stora summor för att komma igång som investerare. Ett par tusen kronor och uppåt är en bra start. Självklart väljer du själv hur mycket du vill investera, utifrån vad du har råd att avvara.

Det du tjänar pengar på är amorteringar och ränta som löpande betalas in av låntagare, och du kan välja att återinvestera pengarna i nya krediter, eller föra över dem till ditt bankkonto. Vanligtvis betalas pengarna ut till dig månadsvis. Du behöver alltså inte vänta tills slutet av löptiden för att få tillbaka dina pengar, utan det sker gradvis under lånets gång.

Känns det riskabelt att låna ut en större summa pengar till en okänd låntagare? Då kan plattformarna hjälpa dig att sprida ut dina pengar mellan flera olika låntagare.

Lendify sprider exempelvis ut en investering på 10 000 kronor mellan hela 40 olika lån. Det gör att du tar en väldigt liten risk när du lånar ut dina pengar. Givetvis tas alltid också en kreditupplysning på den som ansöker om lån, för att säkerställa att denne har råd att betala tillbaka.

Steg för steg – så går det till att låna ut via P2P

  • Det första du gör när du valt en P2P-plattform är att registrera ett konto
  • Sedan gör du en insättning av den summa du är beredd att investera
  • Nu behöver du välja risknivå på dina investeringar (baserat på låntagarens riskprofil), och sedan kan du låta plattformen sköta dina investeringar utan att du behöver göra någonting
  • Efter en månad kommer avkastningen på dina investeringar, och sedan rullar det på tills lånen är betalade i sin helhet

P2P-lån till företag i fastighetsbranschen

Att investera i fastigheter är ett relativt stabilt och tryggt sätt att tjäna pengar online. För det är faktiskt inte bara privatpersoner som ser fördelarna med att använda sig av P2P-plattformar för att låna pengar. Även företag använder tjänsterna.

Det förekommer exempelvis att företag i fastighetsbranschen låter sina projekt finansieras av lån från privatpersoner och professionella investerare på plattformar som är specialiserade på just fastighetsfinansiering genom P2P.

Precis som när du lånar ut till privatpersoner via dessa plattformar behöver du inte investera några stora summor, och du kan sprida ut dina investerade pengar för att minska riskerna.

Är du intresserad av att investera i fastigheter online kan du vända dig till:

När du får tillbaka dina pengar varierar lite mellan de olika plattformarna. Kameo har månatliga ränteutbetalningar, medan de andra betalar ut pengarna plus ränta först vid löptidens slut, eller en gång per år.

Vad kostar det att använda tjänsterna?

Eftersom plattformarna sköter i princip allt som behöver upprättas mellan låntagaren och dig, så vill de ha betalt för mödan. När du lånar ut pengar via deras tjänst tar de därför en serviceavgift på några få procent, som dras av när du får avkastning på dina pengar. Antal procent som dras av varierar mellan olika plattformar, så det är en bra idé att kolla upp det innan du bestämmer dig för vilken du väljer.

Tänk också på att olika plattformar kan erbjuda olika räntor, så även om avgiften är lite högre hos en plattform kan det ändå vara värt det i förhållande till räntan du får på dina utlånade pengar.

När du gör vinst på dina pengar som du lånar ut via P2P behöver du också betala reavinstskatt. Den ligger på 30 procent, och låneplattformarna sköter allt pappersarbete som krävs. Du behöver alltså inte tänka på att fylla i några uppgifter och skicka till Skatteverket själv.

Vad är riskerna med P2P-lån?

Den största risken med P2P-lån är uppenbar, nämligen att det kan uppstå situationer där en låntagare inte betalar tillbaka sitt lån som avtalat. Det gäller både privatpersoner och företag.

Du får dock en liten möjlighet att påverka var dina pengar går, genom att du får välja mellan olika riskprofiler innan du lånar ut dina pengar.

Summering – en trygg investeringsform med månatlig avkastning

P2P-utlåning är en investeringsform som ger dig avkastning månadsvis och ger dig möjlighet att diversifiera och välja risknivå.

En majoritet av de människor som blir godkända för att ta ett lån efter en kreditupplysning betalar också tillbaka sina lån enligt avtalet. Det gör att P2P-utlåning i jämförelse med vissa andra investeringsmodeller får anses vara en relativt trygg investeringsform.

Det är också en investeringsform som inte kräver mycket av dig, utan du kan investera de pengar du har råd med och sedan luta dig tillbaka och låta plattformarna göra jobbet.

Mycket enklare än så går det knappast att tjäna pengar online!