Sociala medier

Tjäna pengar genom sociala medier 2021

Här kan du läsa om hur du kan tjäna pengar genom sociala medier.

Disclaimer

Ingenting på onlinepengar.com ska läsas som finansiell rådgivning. Vi skriver för att inspirera dig som läsare till en bättre privatekonomi. Sidan innehåller samarbetslänkar till våra samarbetspartners.

Innehåll

Tjäna pengar genom sociala medier

Sociala medier som Facebook och Instagram är omtyckta och välbesökta. Dessutom är de utmärkta plattformar att tjäna pengar genom, och möjligheterna till just detta har faktiskt aldrig varit större.

Idag lever många på pengar de tjänar via sociala medier, och många av dem började i liten skala som helt okända människor för allmänheten.

Hur kan jag tjäna pengar på sociala medier?

Det finns flera olika sätt att tjäna pengar online på sociala medier, och hur du kan göra det beror till stor del på vilken plattform du befinner dig på.

Definitionen av vad som är sociala medier är nämligen ganska bred, och innefattar egentligen alla sajter och appar där människor möts i sociala nätverk och bidrar till innehållet själva.

Detta betyder att så vitt skilda plattformar som Facebook, Instagram och Youtube alla är sociala medier, där det dessutom går att tjäna pengar på olika sätt.

På Youtube tjänar du huvudsakligen pengar genom att visa reklam i filmklipp, medan det vanligaste sättet att tjäna pengar på Instagram och Facebook är genom sponsrade samarbeten, e-handel eller affiliatemarknadsföring.

Tjäna pengar som influencer

En influencer är en person som når ut till många människor genom sociala medier eller bloggar. Ofta verkar influencern inom områden som livsstil, mode, resor, spel eller mat. Syftet är att inspirera och tipsa följare om saker som intresserar dem.

Gemensamt för i princip alla influencers är att de tjänar pengar genom någon typ av reklam på sina kanaler, där företag ger influencern en summa pengar för att marknadsföra produkter.

Även om det finns offentliga personer som också blivit influencers via sociala medier, så är många från början helt okända personer, som genom sina sociala medier fått ett kändisskap och mängder med följare världen över.

För vissa har alltså det som börjat som en blogg eller ett Instagram-konto där man odlat sitt intresse växt till att man får stjärnstatus med miljoner fans.

Är det då omöjligt att tjäna pengar på sociala medier om man inte är en stor stjärna? Absolut inte!

På senare år har begreppet micro-influencer fått fäste.

En micro-influencer är ofta nischad inom smalare segment, och har genom karaktärsdrag som egensinnighet, djup kunskap och pålitlighet en trogen skara följare. Micro-influencers har ibland så lite som 3000 följare, men tjänar ändå pengar genom sponsorsamarbeten. Många företag fördelar sin marknadsföring mellan större influencers och micro-influencers, då den sistnämnda kan exponera deras produkter till en målgrupp de annars inte hade nått.

Youtube – reklam via Google Adsense

På Youtube går det att tjäna pengar på de filmklipp du lägger upp, såvida de får tillräckligt stor spridning. Som du säkert själv har upptäckt när du klickat dig runt på sajten så är det vissa klipp som visar reklam i början av klippen, eller ibland avbryts för reklam mitt i. Ibland visas även reklambanners där du kan klicka för att slussas vidare till en produkt.

Det är först när du lyckats få 1000 prenumeranter och ha minst 4000 visningstimmar på dina klipp som du har möjlighet att tjäna pengar genom reklam, genom Google Adsense.

Du har själv möjlighet att styra hur du vill att reklamen ska visas, och du får betalt varje gång ditt klipp med reklam visas samt varje gång någon klickar på reklamlänken.

När du väl har lyckats nå milstolpen som krävs för att få ingå i Youtubes partnerprogram och tjäna pengar genom Goolge Adsense, så krävs det att du håller igång din Youtubekanal och aktivt publicerar nya klipp. Intäktsgenereringen kan nämligen stängas av om du inte laddat upp material eller gjort inlägg på din kanal under sex månader.

Det finns även andra sätt att tjäna pengar via din Youtube-kanal än genom reklam. Många Youtube-kreatörer som sysslar med att recensera produkter arbetar med affiliatemarknadsföring, där de använder sponsrade länkar för produkter de rekommenderar.

Facebook och Instagram – olika sätt att tjäna pengar på din profil

För populära konton på Instagram är det inte ovanligt med betalt samarbete, då stora företag gärna vill synas tillsammans med inflytelserika personer på nätet. Ett sponsorsamarbete innebär för det mesta att influencern kan ta bra betalt för att tala sig varm om produkten eller tjänsten via sitt Instagram-konto.

Ett annat sätt att tjäna pengar via Instagram är via affiliatelänkar. Det finns flera ställen på Instagram där det går att klistra in den typen av länkar: din biografi, dina Stories eller IGTV.

Samma princip gäller för din Facebook-profil och i princip alla andra sociala medier. Om du startar ett konto inom ett segment som intresserar många människor och du lyckas få många följare, så är möjligheterna stora att tjäna pengar genom affiliatelänkar.

För att du ska få tillstånd att placera ut affiliatelänkar i dina sociala medier krävs för det första att du registrerar dig hos ett affiliatenätverk, och för det andra att den annonsör du är intresserad av godkänner marknadsföring på sociala medier. Ersättningen du får är provisionsbaserad, och ger dig betalt genom exempelvis klick, köp eller visning.

Det går också att bedriva e-handel på sociala medier, genom tjänster som Facebook Shops eller Instagram Shopping vilket ger dig som bedriver en verksamhet inom försäljning möjlighet att både marknadsföra dig själv och låta dina följare handla direkt via sociala media-kanalen.

Bygg långsiktigt och målmedvetet

Influencer marketing är en växande trend inom digital marknadsföring. Om du vill börja tjäna pengar på sociala medier ger du dig alltså in i en bransch med benhård konkurrens, men också med stora möjligheter att tjäna pengar, där det idag finns utrymme för så väl premium-influencers som hårt nischade micro-influencers, och allt där emellan.

Men det är få förunnat att lyckas över en natt, och det krävs oftast långsiktighet och målmedvetenhet för att göra ett tillräckligt stort avtryck på sociala medier för att kunna tjäna pengar.

De flesta som framgångsrikt livnär som influencers har arbetat hårt för det och lägger ner mer tid och energi på sitt influencerskap än vad som faktiskt syns utåt.

Om du har en särskild talang, eller kunskaper om ett område där du tror att det finns en lucka att fylla på marknaden, så är det dock ingenting som säger att inte just du kan lyckas!