Anders Eklund – not an unusual name

boxing

Anders Eklund. För svenska folket känd som han som våldtog Engla. En enormt tragisk händelse i svensk brottshistoria. Det finns dock fler Anders Eklund i Sverige. Ingen ska behöva byta namn för att en person drar namnet i smutsen. Tungviktsboxaren Anders Lillen Eklund var en av de andra namne.

Snabbfakta om Anders Lillen Eklund:

Föddes22 december 1957 i Skutskär
Avled1 april 2010 i Uppsala
IdrottTungviktsboxning
Största titlarnaEuropamästare 2 gånger (1985 och 1987), WBA Americas (1989, ende icke-amerikan som vunnit den)

Anders Lillen Eklund hade en högerkrok av världsklass

Den andra Anders Eklund var aktiv tungviktsboxare. Som boxare kan det se ut som man är misshandlad efter en match. Någon regelrätt misshandel handlar det dock inte om utan det var inom boxningsreglerna. 

Andra personer har koppling till Torsåker som brottslingen ovan. En av dem är tecknaren Elov Persson. Namnet kanske inte är så känt för den som är uppväxt utanför Torsåker, men det han skapade är mer berömt. För de som läst serier så känner säkert igen figuren Kronblom. Kronblom var nämligen Elov Perssons skapelse. 

Kronblom från Torsåker lataste mannen i serievärlden

Denna soffliggare är vida berömd för att vara lat och trött. Många gånger försöker Kronblom ta en genväg för att lösa något. Ibland blir det bra, och ibland mindre bra. Idag kanske nya läsare skulle tycka att han hade en lägre iq, men det är nog för att de är ovana vid den typen av serier. Man får läsa ett par serier innan man hittar känslan och de roliga knorrarna.

En annan serie som fått ett uppsving igen är Fantomen. Man kan skämtsamt säga att varje serieruta i den är en fantombild. Det kanske inte är de fantombilderna dom på Flashback lägger upp i sina brottstrådar. Fantomen är en man i tighta kläder med kalsongerna utanpå. Bara det är ju ganska knasigt.

Det finns de som trott att Fantomen på Operan har ett ursprung ur just Fantomen, men där har de fel. Det finns säkert en bra dokumentär på Youtube om Fantomen på Operan. Det är en fantastisk musikal skapad av Andrew Lloyd Webber, baserad på en bok av Gaston Leroux. En berömd scen i musikalen är när Fantomen kommer åkande i en båt. 

Fantomen idag ger en ny fantombild i huvudet

Hade boken skrivits idag kanske det hade varit ett flygplan eller en bil på scenen istället. Mycket av industrialismens utveckling har ju skett de senaste 150 åren. Det var knappt att Gaston Leroux hade sett något av de andra fordonen när han skrev boken.

Det fanns, för att koppla ihop det med Gaston ovan, även en serie som hette Gaston. Han var precis som Kronblom ganska lat. Det var den belgiske tecknaren André Franquin som skapade Gaston. Han var dessutom ganska olycksdrabbad och kanske inte alltid någon ängel.

Själva namnet Gaston är ovanligt i Sverige. Ängla, eller Engla som är den vanligaste stavningen, är betydligt vanligare. Faktum är att den första Gaston som dök upp i de svenska registren var språkläraren Gaston Partefaix. Han föddes 1836 och verkade i Hedvig Eleonora i Stockholm. 

Engla dyker upp husförhörsböckerna

Den första Engla som dök upp i svenska husförhörsböcker var Engla Faurell. Engla Faurell som bodde i Laholms stadsförsamling var född redan 1716. Det tyder på att Engla är ett väldigt gammalt namn i Sverige. Som så mycket annat går det olika moden i namn. Ibland finns det lokala namntrender och andra gånger är det nationella. 

Efter 1977 föddes det många flickor som fick namnet Victoria. Givetvis var föräldrarna inspirerade av den lilla prinsessan Victoria. Det förstfödda barnet till kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. 2012 blev kronprinsessan själv mamma för första gången. Föräldrarna som fått barn efter att prinsessan Estelle föddes har inte varit lika benägna att ta det namnet. Idag vill människor mer vara unika och välja ett namn som sticker ut på ett eller annat sätt. 

Äldre namn är också unika

Många klagar på dagens nymoderna namn och att det är många hittepånamn. Faktum är att det inte heller är något nytt under solen. Under 1800-talet fanns det många föräldrar med mycket fantasi som skapade de mest underliga namn.

Några ovanliga namn från förr i tiden:

 • Appollonia
 • Aqvillia
 • Borelia 
 • Elesiv
 • Elftemina
 • Eufemia
 • Helduria 
 • Niania
 • Nicella
 • Rosalba
 • Sigborg 
 • Teodolinda
 • Tevedosia 
 • Tyria 
 • Vestalia 
 • Vidolfa
 • Årsil 
 • Ängelborg

Så om någon som ska föda barn snart vill ha ett unikt namn, varsågod och välj ett från listan ovan. Flickebarnet kommer garanterat ha ett eget unikt namn!