Fonder

Hur du investerar i fonder 2021

Vad är en fond och vilka är de bästa nätmäklarna för att handla med fonder? Det och mycket mer kan du läsa om nedan.

Disclaimer

Ingenting på onlinepengar.com ska läsas som finansiell rådgivning. Vi skriver för att inspirera dig som läsare till en bättre privatekonomi. Sidan innehåller samarbetslänkar till våra samarbetspartners.

Innehåll

De bästa nätmäklarna 2021

5/5

Avanza

Avanza är en svensk bank som grundades 1999. Banken är nischad mot sparande och investeringar. De har inga fysiska bankkontor utan allting sker på nätet. Idag har Avanza över en halv miljon aktiva kunder som tillsammans har ett samlat kapital på över 200 miljarder kronor.

5/5

Nordnet

Nordnet grundades 1996 och är den digitala bank som har funnits längst i Norden. Banken beskriver sig själva som en utmanare till såväl traditionella banker och försäkringsbolag i Norden.

Bli rik på fonder

Fondsparande är ett alternativ till att själv köpa och sälja aktier på börsen, som passar bra för dig som vill ha ett mer tryggt och långsiktigt sparande. När du sparar i fonder behöver du inte nödvändigtvis vara påläst om olika bolag eller hänga med i marknadens svängningar. Allt detta tar en fondförvaltare hand om åt dig.

Generellt är fondsparande mindre riskfyllt än aktiehandel, och då fonder aldrig får innehålla bara ett bolag är de naturligt diversifierade. Det betyder att om det skulle gå dåligt för ett bolag, så kanske det går bättre för ett annat. Med en lång tidshorisont för ditt fondsparande är det dessutom högst troligt att dina investeringar förr eller senare kommer att öka i värde. Så har det i alla fall varit historiskt sett.

Du behöver alltså inte ligga sömnlös över dina investeringar när du har dem i fonder. Det långa tidsperspektivet och den stora riskspridningen gör att den här typen av sparande är både tryggt och nästan garanterat ger avkastning förr eller senare.

Det är ingen slump att många fondexperter och skickliga investerare som Warren Buffet talar sig varma om breda, globala indexfonder. Det har nämligen visat sig vara modellen som mer än någon annan investeringsmodell på börsen lyckas göra dig rikare än genomsnittsinvesteraren, som inte har tillräckligt med tålamod eller som satsar sina pengar på för få företag.

Fondtyper

Det finns flera typer av fonder, som beror på vilka typer av värdepapper som fonden investerar kapitalet i. Vissa fonder är breda, medan andra är mer inriktade på specifika marknader eller länder.

För dig som investerare innebär det här stor valfrihet. Det finns en fond i princip för vilken inriktning du än vill ta. Är du osäker eller ointresserad av att välja kan du välja en bredare fond som inkluderar flera marknader, branscher och länder.

Här är några av de olika fonderna som du kan investera i:

  • Aktiefonder: kapitalet investeras uteslutande i aktier. Hur det går för fonden beror således på aktiernas utveckling.
  • Räntefonder: här investeras istället kapitalet i olika värdepapper som ger ränta, exempelvis statsobligationer – läs mer på räntefonderna.se.
  • Blandfonder: innehåller en blandning av aktier och andra värdepapper, med olika fördelning beroende på fond
  • Indexfonder: innehåller aktier som ingår i ett visst aktieindex. Fondförvaltaren av indexfonder försöker inte att leta upp aktier som hen tror extra mycket på, utan följer helt enkelt index och väljer de bolag som ingår där.

Finns det säkra fonder?

När du väljer den fond som du vill investera pengar i så framgår det tydligt hos nätmäklarna vilken riskprofil fonden har.

Även om det aldrig går att vara helt säker när det kommer till att investera pengar (investeringar kommer alltid med en risk), så är de olika risknivåerna en bra indikation på vad du tar för risker när du investerar i en fond.

Typer av bolag, tidsperspektiv och historisk avkastning är parametrar som tas med i riskbedömningen.

Vill du vara så säker som möjligt bör du välja en fond med låg risk och bestämma dig för att investera på lång sikt (5 år och uppåt).

Har fonder utdelning?

Fonder har inte utdelning på samma sätt som om du äger aktier i ett utdelningsbolag. Även om en fond kan innehålla bolag som ger sina aktieägare utdelning, så tillfaller inte de utdelade pengarna dig direkt, utan återinvesteras istället i fonden.

I slutändan är dock detta inte negativt för dig som fondägare, då de återinvesterade pengarna ger en större ränta på ränta-effekt, vilket betyder mer pengar för dig som hänger kvar i fonden år efter år.

Hur hittar jag bäst fonder 2021?

För dig som vill ha lite mer kontroll över vilka fonder du väljer finns det en nästintill outtömlig källa till information om de hetaste fonderna 2021 på nätet. Du kan hitta topplistor, ständigt uppdaterade jämförelser och information om vilka fonder som köpts av flest.

Är du istället bekväm med att lämna fondvalet helt och hållet i händerna på en fondförvaltare så kan du istället använda dig av nätmäklarnas autotjänster, där det enda du egentligen behöver göra är att välja hur mycket du vill investera och hur ofta, samt vilken riskprofil du vill ha på din fond.

Vi rekommenderar följande nätmäklare för att köpa fonder:

  • Avanza: hjälper även den mest ovana investeraren att skapa en fondportfölj genom guider, information och statistik. Erbjuder även det busenkla konceptet Avanza Auto som inte kräver några förkunskaper.
  • Nordnet: erbjuder över 1000 olika fonder att välja mellan, fondrådgivning och automatiskt månadssparande.

Månadssparande det säkraste valet för fondsparande

Eftersom en av de stora fördelarna med fondsparande är att det i regel sker på så lång sikt att timing som faktor blir oväsentlig, så är det också viktigt att du investerar pengar regelbundet.

Fondsparande handlar om att få en bra genomsnittskurs. Med regelbundna och långsiktiga investeringar spelar det ingen roll om du skulle råka investera i en kurstopp ibland. Det jämnar ut sig i slutändan ändå.

Den lynniga börsen testar tålamodet

Börsen fluktuerar. Den går upp och ner, och det är väldigt svårt är att förutspå var den är på väg och när. Ibland lyser investeringsportföljen rött av alla dåliga resultat, och ibland är den blå. De dåliga perioderna kan vara långa och psykologiskt påfrestande.

Många aktiesparare påverkas kraftigt när börsen går dåligt och klarar inte av att lita på att det kommer ske en återhämtning någon gång i framtiden. Istället säljer man med förlust, för att sedan återvända när börsen går bra igen. Detta är ett säkert sätt att förlora pengar på, och dessutom ett allt för vanligt agerande. Istället hade ett långsiktigt fondsparande med största sannolikhet lett både till mindre stress och blå siffror i portföljen.

Gång på gång får investerare, med facit i hand, konstatera att det bästa sättet att investera sina pengar på hade varit genom en diversifierad portfölj och is i magen. Detta är så nära vi har kommit ett recept för att bli rik på investeringar.

Där är fondsparande suveränt, då de regelbundna insättningarna leder till att du utnyttjar börsens lynnighet och tjänar pengar på den. Efter dåliga tider har börsen historiskt sett alltid vänt upp igen, och då är de långsiktiga spararna vinnarna.