Aktieskola för nybörjare

Att ha aktier som en del av sin investeringsstrategi är ett klokt drag. Det är något som historiskt sett gett bra avkastning över tid, bättre än de mesta andra saker du kan placera dina pengar i. Men det kan också vara något som är svårt att börja med för dig som inte hållit på med aktier sedan tidigare. Därför har vi tagit fram den här guiden till hur du kan komma igång och börja investera i aktier.

Vad är en aktie

Förenklat kan man säga att en aktie är en liten ägarandel i ett företag. I de flesta fall innebär det också att du, om du vill, får en röst på bolagsstämman per aktie. Eftersom de flesta aktier idag ägs av stora institutioner så är det dock sällan särskilt relevant. Utan de flesta som har aktier har dem som en investering.

En aktie kan nämligen både stiga och sjunka i värde. Och du kan dessutom tjäna pengar på så kallad utdelning. När ett företag gör vinst delas normalt sett en andel av den vinsten ut mellan aktieägarna. Det medför att du kan tjäna pengar på flera sätt när du äger aktier. Både genom värdestegring och över tid genom att du får kontinuerliga utdelningar. Det här är bra att veta om när du ska köpa aktier som nybörjare.

Ränta på ränta-effekten

Det är lätt att ge sig på att bara köpa högriskaktier och tro att det ska gå att bli rik på dem. Men det som oftast ger mycket pengar på sikt är att köpa stabila utdelande aktier. Om du sedan vidareinvesterar utdelningen kan du utnyttja den så kallade ränta på ränta-effekten. Om du tar din mobiltelefon, öppnar miniräknaren och sen räknar på en genomsnittlig värdeutveckling på 8% per år. Vad blir det efter 10 år, eller 20 år? Mycket mer än de flesta gissar. Det är den största styrkan i aktier och en av de saker som gör dem till något som är intressant att investera i.

Vad är skillnaden mellan en aktie och en fond

En vanlig fråga relaterad till aktier för nybörjare är vad skillnaden är mellan en aktie och en fond. Dessa två skiljer sig åt på så sätt att en aktie är en investering i ett företag. Medan en fond ger en investering i många aktier.

En fond är antingen aktivt eller maskinellt förvaltad. Det är antingen en människa eller en dator som sitter och bestämmer vad som ska säljas eller köpas. Det kan vara smart att börja spara i fonder som nybörjare eftersom det är ett sätt att sprida risk. En fond har ett mycket större kapital än vad de flesta privatpersoner har och kan därför köpa många olika aktier. Så om en går ner är det oftast någon annan som går upp. Om du bara äger en aktie finns alltid risken att det företaget går i konkurs. Och då blir du av med alla dina pengar.

Med det sagt är det ändå värt att investera i aktier som nybörjare. Du behöver dock ha en plan och en strategi. Samt vara medveten om de risker som finns och inte satsa pengar som du kommer att behöva snart. På frågan ”ska jag investera i aktier eller fonder” är det bästa svaret: både och. Skaffa en fondportfölj som grund och börja sen investera i enskilda aktier. Ska du välja fonder för nybörjare är det klokt att titta på olika typer av indexfonder. De följer ett index, som till exempel stockholmsbörsen, och förvaltas automatiskt på ett sätt så att de följer de övergripande börsrörelserna. När du ska börja investera i fonder har du en bra grund av värdepapper som medför relativt sett låg risk men ändå en god möjlighet att gå plus över tid.

Hur köper jag aktier?

Om du ska börja handla med aktier som nybörjare behöver du ett aktiekonto hos en bank eller en så kallad nätmäklare. Vilket du väljer handlar bland annat om enkelhet. Har du redan ett bankkonto och inte vill öppna ett nytt, då kan det vara bra att fortsätta med samma leverantör av finansiella tjänster. Men om du ska börja med mer omfattande aktiehandel för nybörjare är en nätmäklare sannolikhet ett bättre alternativ. De är mer specialiserade. De har i många fall lägre avgifter. Och de har ofta särskilda sektioner på sina hemsidor med information om aktier för nybörjare vilket gör det enklare för dig att komma igång. Om det finns en aktier kurs för nybörjare online, se till att gå den innan du börjar. Då får du lära dig hur det funkar hos just den mäklare du har valt.

Köp- och säljorder

När du har ett konto är det sedan dags att lägga en första köporder. Hitta några bra nybörjare aktier och välj sedan en eller två du vill investera i. Eftersom börsen är en marknad kommer kursen fluktuera upp och ner. Du brukar också se hur många som vill köpa till ett visst pris och sälja till ett visst pris. Om det till exempel finns hundra tusen aktier i Ericsson för 100 kronor till salu kan du välja att köpa dem direkt. Men du kan också lägga en köporder på säg 97 kronor och tidsinställa den. Då kommer din nätmäklare automatiskt köpa när kursen väl sjunkit dit. Säljordrar fungerar på motsatt sätt. Om du ska bygga upp ett stabilt aktieinnehav kan det alltså löna sig att ha is i magen när du handlar.

Courtage

En sak du behöver ha koll på är det så kallade courtaget. Det är en avgift som tas ut varje gång du köper och säljer aktier, när du ska handla på börsen. Det är i de flesta fall baserat på en procentandel av det du omsätter, med ett minimibelopp angivet. Mäklaren har personal anställd, de har lokaler och de måste driva sin hemsida. Det är det courtaget ska täcka. Om courtaget ligger på 0,3%, med ett minimum på 100 kr, blir det mer förmånligt att lägga stora orders än små. Det är en anledning till att aktier sällan handlas styckvis. Utan att placera i aktier handlar ofta om att köpa i poster om 100 eller 1000 aktier.

Investeringssparkonto

Hur man investerar i aktier påverkar vilken typ av konto man ska välja. Ett specialkonto som är skattemässigt förmånligt kallas för investeringssparkonto (ISK). Så länge som du har ett långsiktigt perspektiv är det ett bra börja med aktier tips att skaffa ett sådant.

Normalt sett betalar du 30% reavinstskatt när du tjänar pengar på dina aktier. Men får också dra av mot lön eller andra kapitalintäkter om du förlorar pengar. Har du ett investeringssparkonto betalar du istället en schablonskatt på ungefär 1,25% av det totala värdet på din portfölj. Oavsett hur mycket du tjänat eller förlorat på den. Är det här då en bra investering för nybörjare? Ja det tycker vi. Så länge som du har ett långsiktigt perspektiv och inte kommer behöva de pengar du har satt in snart är det här ett väldigt bra sätt att investera på. Det ger en större förutsägbarhet och gör det också enklare att deklarera din handel.

Investeringssparkontot är heller inte bara för aktier. Utan du kan ha fonder här. Eller råvaror. Eller kryptovalutor. De flesta olika typer av finansiella instrument kan hanteras via ett investeringssparkonto.

Bestäm en strategi

Om du ska tjäna pengar på aktier som nybörjare behöver du ha en strategi för hur du ska investera. Den som ska lära sig investera i aktier behöver också ha koll på de ord som gäller för olika strategier. Precis som för det mesta andra finns det ett särskilt språk för subkulturen ”aktiesparare” som du behöver kunna för att följa med på forum och liknande. Om du inte kan det är det ofta vara förvirrande att försöka läsa in sig.

Utdelningsstrategi

En vanlig, och långsiktig, strategi är utdelningsstrategin. Då köper du aktier i stabila bolag som år efter år ger bra utdelningar. Du kan se den historiken hos din mäklare vilket gör det lättare att investera för nybörjare. Det här är en lågriskmetod som inte kommer göra dig rik imorgon. Men om du använder dig av ränta på ränta-principen och återinvesterar utdelningarna är du med stor sannolikhet garanterad att ha ett väldigt bra pensionskapital. Eller om du sparar åt dina barn: en bra början i livet för dem när de ska ut i vuxenvärlden.

Det här är ett bra sätt att börja med aktier på. Hitta några säkra aktier att investera i och lägg pengarna i dem. Det kan vara till exempel traditionella industriföretag, läkemedel eller investmentbolag. ”Tråkiga” aktier med låga kursrörelser men som levererar en stabil vinst år in och år ut.

Day trading

Det här är definitivt inte ett svar på frågan hur börjar man investera i aktier, utan något för den riktigt erfarne aktiehandlaren. Men det är ett begrepp du kommer stöta på och sannolikt känna dig lockad av att testa. Det enda vi kan säga är gör inte det. Day trading är inte bra aktiesparande för nybörjare, även om det kan se ut som ett lätt sätt att tjäna pengar på.

En daytrader jobbar med att köpa och sälja stora volymer aktier under en och samma dag. Han eller hon utnyttjar kursrörelserna till att plocka hem lite pengar här och lite pengar där. I de flesta fall går filosofin ut på att aldrig sitta med ett innehav över natten. Du behöver ha en väldigt djupgående kunskap om aktiemarknaden för att lyckas med den här typen av handel. Och även om du har det tar du en extrem risk.

Swing trading

En swingtrader jobbar på ungefär samma sätt som en daytrader men på lite längre sikt. Ett par dagar. De köper en aktie när de tycker att den drabbats av en oförklarlig kursnedgång, en dipp. Sen säljer de när kursen stabiliserats tillbaka på en högre nivå.

Både swing- och daytraders brukar använda sig av något som kallas för ”teknisk analys”. Det är en teknik för att förutspå kursrörelser utifrån historisk data. En aktie handlas ofta i ett intervall upp (motstånd) och ner (stöd). Säg att du identifierat att Ericsson brukar handlas mellan 96 och 100 kronor, då köper du när den varit nere och studsat på lägstanivån. Och säljer när den närmar sig hundralappen igen. Det är inget långsiktigt sätt att spara i aktier och därför bara lämpligt för dig som har väldigt mycket tid och väldigt mycket kunskap. Är du nybörjare på aktier är det bättre att jobba mer långsiktigt och bygga upp en stabil aktieportfölj nybörjare.

Stop-loss

Ett annat bra att ha-buzzword är stop loss. Dels för att du kommer stöta på det ofta i olika aktiesammanhang. Och dels för att det är en princip som kan vara bra att använda sig av även för den som ska komma igång med aktier. En stop loss-order är en automatiserad inställning där du säger att om en aktie sjunker under ett visst värde ska den säljas direkt till bästa pris. Även om du själv inte sitter vid datorn. Att ha en stop loss liggande är ett skydd mot plötsliga händelser och ett sätt att minska dina förluster. Om en vinstvarning kommer oväntat vilket får en av dina aktier att dyka kan du undvika det värsta kursfallet. Och om du vill sedan köpa tillbaka dina aktier till ett lägre pris när du tror att den kommer börja vända igen.

Bra aktier för nybörjare

Hur kan man då börja bygga upp ett bra aktieinnehav för nybörjare? Det vanligaste rådet här är att köpa aktier i så kallade investmentbolag. Ett av de mest kända sådana är Investor. Ett investmentbolag producerar inget eget utan handlar bara med andra företags aktier vilket gör att de påminner om en fond. Men de är alltid aktivt förvaltade och lockar i teorin till sig de flesta handlarna vilket bör göra att de genererar bästa tänkbara avkastning. Om man väljer mellan aktier och fonder för nybörjare kan ett investmentbolag vara ett smart mellanting. De är dessutom alltid ett bra inslag i en välbalanserad portfölj vilket gör att du inte behöver skämmas för att behålla dem även senare när du är en van aktiehandlare.

Köp i de branscher du kan

Ett annat bra tips relaterat till frågan ”vilka aktier ska man investera i” är att köpa företag som du vet något om. Om du själv är verksam i byggbranschen kan det vara smart att investera pengar i de aktier som har anknytning till sektorn. Du har då sannolikt en bättre känsla för vad det är som kommer påverka kursen upp och ner än gemene man. Att börja investera i aktier är inget du ska göra baserat på annat än kunskap. För även om börsen som helhet stigit under en lång tid finns det ingen garanti för att den kommer fortsätta göra det.

Skapa en varierad portfölj

Det som brukar kallas för en ”portfölj” i investerarsammanhang är helt enkelt ditt samlade innehav av värdepapper. Att spara i aktier nybörjare handlar mycket om att definiera hur din portfölj ska se ut. Det är klokt att sätta upp regler för det här tidigt så att du har något att förhålla dig till. Reglerna är sedan en del av din strategi.

En regel för att skapa en varierad portfölj kan till exempel se ut på följande sätt:

  • 10% Krypto
  • 20% räntefonder
  • 20% aktiefonder
  • 30% utdelningsaktier
  • 10% tillväxtbolag
  • 10% högriskbolag

Varför ska jag ha regler?

Det här är ett sätt att bygga en egen fondliknande struktur där du hanterar risk och möjlighet till att tjäna mer på ett balanserat sätt. I ovanstående exempel har du hälften av dina pengar i väldigt säkra investeringar. Du har 20% i medelsäkra investeringar. Och 30% i mer riskabla investeringar. Om någon del stiger eller sjunker ser du till att återbalansera portföljen genom att flytta dina investeringar. När börsen går bra kommer det i princip bara betyda att du flyttar in pengar i utdelningsaktier och räntefonder. Det kan kännas tråkigt då. Men när börsen sedan sjunker igen har du satt av ett kapital i trygga investeringar som du kan flytta tillbaka till de mer riskfyllda. Det skapar en naturlig krockkudde.

Regeln är givetvis ingen garant för att du inte kommer förlora pengar. Men den första regeln i riskhantering är alltid att känna till riskerna och fatta medvetna beslut kring hur du ska jobba med dem. Ett tillväxtbolag eller ett bolag som av annan anledning har hög risk, det kan vara nära konkurs eller ha andra finansiella problem, är något som antingen kan ge stor avkastning åt dig eller helt nolla det du investerat i det. Du kanske hittat en billig aktie att satsa på som du tror kan återhämta sig. Det är inte fel att göra det, men lägg inte hela ditt kapital i den typen av värdepapper.

De bästa aktierna att investera i nu

Ska du investera aktier 2021 är ett bra råd att följa med i nyhetsrapporteringen. Särskilt i börsnyheterna. Att handla med aktier är aldrig en exakt vetenskap och så är det för alla. En aktie som får mycket ”hype” i media tenderar till att stiga. Så om du lyckas identifiera en sådan kan det faktiskt vara värt att satsa på den även om du egentligen inte tror på den. Utan då jobbar du istället med att satsa på aktier utifrån psykologi. Precis som på skolgården tenderar grupptrycket att vara starkt på börsen. Om många pratar om en aktie kommer den därför också med stor sannolikhet stiga i värde.

Vilka aktier ska jag investera i på sikt

Ett långsiktigt perspektiv är som sagt var klokt att ha när det kommer till aktiehandel. Så svaret på frågan ”vilka aktier ska jag investera i på sikt” är också samma som vilka aktier ska man köpa nu. De bästa aktierna på lång sikt är helt enkelt de du tror att du kommer tjäna mest pengar på. Oavsett om du tror att de har en bra företagsidé som de kan utveckla och bli ett storbolag. Eller om du har identifierat ett stabilt högutdelande företag med stark kassa.

Håll dig också till din grundplan även när det kommer till att investera aktier 2022. Har du en stabil portföljfördelning som kontinuerligt genererar avkastning? Håll dig då till den och lockas inte att göra några avsteg i onödan. Bra aktier att köpa på sikt är till exempel:

  • ABB
  • Apple
  • Tele2
  • Essity
  • Securitas

Det vill säga aktier med en tämligen konjunkturoberoende affärsidé och starka finanser.

Hur gammal måste man vara för att investera i aktier?

Det är aldrig för tidigt att lära sig handla med aktier. I alla fall inte i teorin. Att jobba med barnens aktieinnehav tillsammans med dem kan du göra mellan 12-15 år beroende på deras personliga mognad. Då lär de sig principerna och kan själva se och förstå hur ränta på ränta fungerar. Generellt kan dock sägas att det inte är klokt att låta dem fatta egna investeringsbeslut innan de är myndiga. Däremot kan det vara en bra idé att spegla deras portfölj med en fiktiv portfölj. Då kan de tävla mot dig där du styr deras riktiga pengar. Förhoppningsvis passar de då på att göra de allra dummaste misstagen när de bara jobbar med låtsaspengar och lär sig av dem.

Att investera pengar i aktier eller fonder åt dina barn är oavsett alltid en bra idé. Det finns inget som har utvecklats så starkt som börsen över tid. Och det finns heller inget som pekar pköp å att det inte kommer fortsätta vara så. Skapa ett sparande åt dem så tidigt som möjligt. Det kommer ge dem en bra start sen när det är dags att bli vuxna. Ett allmänt råd är dock att alltid spara i ditt eget namn. Inte i barnets. Om du gör det sistnämnda får de automatiskt tillgång till alla pengar du sparat när de fyller 18. Och eftersom alla mognar i olika tempo kan det också innebära att de gör av med allt på något helt annat än det du sparat för.

Ska jag investera i bostad eller aktier

En sista fråga som är i allra högsta grad relevant för nybörjaren och definitivt hör hemma i en guide på temat aktier för dummies är om det är mer värt att investera i aktier eller i en bostad. Det tråkiga svaret här är ”det beror på”. En bostad är att betrakta som en trygg investering. Precis som börsen tenderar bostadspriserna att gå upp över tid, även om det alltid finns risk för en krasch. En bostad har dock den uppenbara fördelen att du kan bo i den. Det gör att det för den som har ett begränsat kapital är värt att först investera i en bostad, och sen investera pengar i värdepapper.

Anpassa sparandet efter ålder

Sett till hur det har sett ut de senaste decennierna; med bra börsutveckling, låga räntor och ständigt stigande bostadspriser, är en bra livsplanering ungefär följande:

0-18 år: Investera i aktier eller fonder

18-25: Köp en bostad när du får ditt första jobb för att på så sätt kunna nyttja det skattemässiga ränteavdraget. Använd sparkapitalet till att betala insatsen.

25-35: Använd ungefär 70% av ditt sparkapital till att investera i aktier. Amortera med övriga summan för att skapa en hedge (säkerhet) mot eventuella räntehöjningar.

35-55: Minska amorteringen och satsa mer på att öka ditt aktie- och fondkapital.

55+: Minska successivt ner på de mer riskfyllda investeringarna för att säkerställa att det kapital du ackumulerat under åren kommer finnas kvar när du går i pension.

Det du behöver veta om en investering i en bostad är att den normalt sett är dyrast i början. Då är du en osäker kund med ett förhållandevis litet kapital vilket gör att banken är mindre benägen att låna ut till dig. Den största tjänst du kan göra dina barn är därför att tidigt börja spara åt dem, så att de enklare kan köpa sin egen bostad och lägga grunden för ett liv präglat av ekonomisk och bostadsmässig trygghet.

FAQ

Vilka är de största riskerna med att investera i aktier?

Den största risken med att investera i aktier är givetvis att det företag du köpt in dig i går i konkurs. Då förlorar du allt. Men det kan också röra sig om andra saker, som vinstvarningar eller skandaler. Det kan påverka börskursen snabbt och kraftigt.

Jag har hört att börsen är astrologi för män, stämmer det?

Ja och nej. Börsen är inte fullt ut regelstyrd. Utan hur en kursrörelse ser ut över tid beror väldigt mycket på slump och psykologiska faktorer. Men på lång sikt handlar de flesta aktiers värde om hur mycket de tjänar och vilka tillgångar de har. Det som brukar kallas för fundamenta.

Går det att bli rik på aktier?

Ja. Aktier är det lättaste sättet att bli rik på. Beroende på hur man definierar begreppet. Men om du arbetar långsiktigt, inte tar för många risker och utnyttjar ränta på ränta-principen är sannolikheten väldigt stor att du ska bli miljonär innan pension även om du bara sparar några tusenlappar i månaden i aktier.

Varför är vissa aktier extremt högt värderade om man ser till fundamenta?

Om en aktie är en så kallad tillväxtaktie styrs inte kursen främst av hur företaget ser ut idag. Utan snarare av hur investerarna tror att det kommer se ut i framtiden. Det kan vara både bra och dåligt. Bra för att tillväxtbolagen får större möjlighet att finansiera sin expansion. Dåligt om det skapar en så kallad bubbla.