Hur fort får man köra med släp som är bromsat eller obromsat?

TRUCK

Om du har körkort vet du förhoppningsvis att det gäller andra hastighetsbegränsningar så fort du kopplar på ett släp på bilen. Det spelar inte heller någon roll om du kör med släpet på en motorväg; du får ändå inte köra snabbare. Maxhastigheten är antingen 80 km/h eller 40 km/h.

För att besvara frågan “hur fort får man köra med släp?” är det viktigt att först reda ut skillnaden mellan ett bromsat och ett obromsat släp. Det är nämligen olika regler som gäller. Precis som namnet antyder har en bromsad släpvagn bromsar medan en obromsad släpvagn saknar bromsar. 

En tumregel är om du måste koppla en sladd mellan bilen och släpet eller inte. Om du kopplar i en sladd är det troligtvis ett bromsat släp. Men ta reda på exakt vad som gäller för att vara på den säkra sidan.

Hur fort får man köra med obromsat släp?

Det är som sagt olika hastighetsbegränsningar för bromsade eller obromsade släp. Dessutom beror reglerna på hur mycket släpet väger. Du får köra max 80 km/h med:

  • Bromsad släp- eller husvagn
  • Obromsad släp- eller husvagn med en totalvikt på högst 750 kg, om totalvikten inte överstiger bilens halva tjänstevikt eller om släpet är olastat och inte överstiger bilens halva tjänstevikt

Du får köra i max 40 km/h med:

  • Släpvagn med ledad dragstång och påskjutsbroms
  • Obromsad släp- eller husvagn med en totalvikt på högst 750 kr, om släpvagnen är lastad och totalvikten överstiger bilens halv tjänstevikt eller om släpet är olastat och tjänstevikten överstiger bilens halva tjänstevikt.

Håll koll på vikten, med andra ord!

Hur fort får man köra med släp i Danmark eller Tyskland?

Hur fort får man köra med släp i Danmark, då? Hastighetsbegränsningarna skiljer sig visserligen åt mellan olika EU-länder men generellt får man inte köra lika snabbt med släp som utan. Här är några exempel på maxhastigheter:

  • Danmark: 80 km/h
  • Tyskland: 80 km/h
  • Spanien: 80 km/h
  • Belgien: 120 km/h

Så om du vill åka snabbt med släpet är det till Belgien du får bege dig.