Hur gammal blir en katt?

catt

Precis som med människor finns det flera faktorer som kan påverka en katts förväntade livslängd. Den största faktorn som påverkar livslängden är om katten är en inne- eller utekatt. Andra faktorer inkluderar genetik, ras, näring och om den är kastrerad eller ej.

En katts medellivslängd har ökat dramatiskt under de senaste decennierna. I början av 1980-talet var snittet endast sju år och 1995 var det drygt nio år.

Hur gammal blir en katt normalt?

Den genomsnittliga livslängden för en katt är cirka 15 år. En katt i de övre tonåren, eller till och med i tjugoårsåldern är inte ovanlig att se.

Katter kan leva otroligt länge trots deras småväxthet. I allmänhet har mindre däggdjur kortare livslängder – men katter utgör ett undantag. Till exempel, även om katter är mindre än de flesta hundar, lever de i allmänhet längre. 

Dessutom är de bara något större än kaniner, men lever återigen väldigt mycket längre.

Hur gammal blir en katt – rekord

Creme Puff från Texas har rekordet som den äldsta katten någonsin. Hon levde i 38 år och 3 dagar och dog av ålderdom 2005. Hennes mänskliga förälder var Jake Perry som också tog hand om den tidigare rekordhållaren, farfar Rex Allen, som gick bort vid 34 års ålder.

Så uppenbarligen är en bidragande faktor till en katts ålder vem som tar hand om den. Visserligen ärvde Cream Puff sin farfars gener, men en omtänksam och kunnig husse lär också ha sitt med i saken.

Hur gammal blir en katt i sverige?

Sveriges äldsta katt heter Nisse och bör idag vara 32 år gammal. Han bor i Örebro hos matte Susanne Gustafsson. Det som gör Nisse väldigt unik, utöver sin otroligt höga ålder, är att han fortfarande både ser och beter sig som en ungkatt. 

Nisse kan, vad vi vet, vara världens äldsta nu levande katt. Dock är det svårt att kontrollera dessa siffror helt säkert då man inte håller lika noga koll på åldern som för människor. Men att Nisse är ett unikum kommer man inte ifrån.