Patrick Swayze – en stor allkonstnär

Dancing

Den 18 augusti 1952 föddes det i Houston, Texas, en liten pojke. Föräldrarna var Patsy Swayze och Jesse Wayne Swayze. Pojken fick namnet Patrick Wayne Swayze och växte upp med fyra syskon: Vickie, Don, Sean och Bambi. Hans pappa var ingenjör och hans mamma var koreograf, dansinstruktör och dansare. Mamman ägde en dansstudio i Houston där Patrick fick lära sig att dansa balett.

Under den tiden som han lärde sig balett kom han att träffa en annan elev, Lisa Niemi, som tog danslektioner hos Patrick Swayzes mamma Patsy. Fem år senare gifte de sig, den 12 juni 1975. Då hade de känt varandra sedan han var 19 år och hon 15 år. Strax efter bröllopet fick Lisa ett stipendium för att dansa i New York så paret åkte dit för att satsa på sina karriärer. De blev kvar där till slutet på 1970-talet då de i stället flyttade till Los Angeles i Kalifornien.

Föräldrar till Patrick Swayze

Som tidigare nämnt är Patrick Swayze son till Patsy Swayze och Jesse Wayne Swayze. Patsy, som hette Yvonne Helen Karnes föddes den 7 februari 1927 i Houston, Texas. Den 8 september 2013 drabbades Patsy av en stroke då hon var 86 år gammal. Åtta dagar senare, den 16 september, dog hon av sviterna från den stroken.

Pappa till Patrick Swayze var Jesse Wayne Swayze, även kallad Buddy. Buddy var född 1925 i Wichita Falls, Texas. Han arbetade som ingenjör och var gift med Patsy fram till sin död den 2 november 1982. Han avled av en hjärtattack endast 57 år gammal.

Patrick Swayze och karriären

Patrick medverkade i många filmer och serier men var även med i en Broadwayuppsättning av Grease. Nedan kommer ett urval av produktioner där Patrick Swayze kan ses i rollistan:

 • Skatetown, U.S.A. ~ 1979
 • M*A*S*H (tv-serie) ~ 1981
 • Outsiders ~ 1983
 • Uncommon Valor ~ 1984
 • Röd gryning ~ 1984
 • Nord och Syd (tv-serie) ~ 1985
 • Youngblood ~ 1986
 • Dirty Dancing ~ 1987
 • Steel Dawn ~ 1987
 • Tiger Warsaw ~ 1987
 • Road House ~ 1989
 • Next of Kin ~ 1989
 • Ghost ~ 1990

Den första filmen Patrick Swayze medverkade i var Outsiders från 1983. Men det var egentligen inte förrän 1985 som han slog igenom. Då spelade han rollkaraktären Orry Main, en sydstatare i serien Nord och Syd.

Patrick Swayze slår igenom i Dirty Dancing

Det riktigt stora genombrottet fick Patrick Swayze några år senare, 1987 då han var med i filmen Dirty Dancing. Patrick spelar dansinstruktören Johnny Castle som träffar en 17-årig gäst, Baby, på ett pensionat där hon är med sina föräldrar och sin syster. Patrick Swayze är dock inte bara skådespelare i denna film. Han sjunger också en av låtarna, ”She´s like the wind”, som är med på Dirty Dancings soundtrack.

Har Patrick Swayze barn?

I dokumentären ”I am Patrick Swayze” berättar personer som stod honom nära om okända händelser i Patricks liv fram till slutet. En stor sorg som beskrivs var att Patrick Swayze och Lisa Niemi aldrig fick några barn tillsammans. I dokumentären förklarar dock Lisa att de båda älskade barn och att de båda tänkte att de skulle ha barn. En efterlängtad graviditet ledde tyvärr till missfall som gjorde att tiden efteråt naturligtvis blev enormt smärtsam för dem båda. 

I samma dokumentär berättar Patrick Swayzes bror Don Swayze om hur han anser att brodern skulle ha blivit en fantastisk pappa. Lisa som berättar att “biologin arbetade emot dem” tog steget och frågade Patrick hur han skulle känna inför att adoptera. En tårögd Patrick Swayze svarar då:

”Jag vill ha barn med dig.”

Patrick Swayze död – hela världen i sorg

Den så omtyckta Patrick Swayze som synts i Broadway, i filmer och som sångare avled den 14 september 2009. I januari året innan blev han diagnostiserad med pankreascancer, vilket är bukspottkörtelcancer. Cancern hade även spridit sig till levern och lungorna.

I stället för att dra sig tillbaka och vila fortsatte han att jobba in i det sista. Han spelade in serien ”The Beast” i Chicago. Enligt Patrick Swayzes bror Don, som också är skådespelare, förklarade Patrick hur det kom sig att han fortfarande jobbade. Detta uttalande kom bara tre månader innan han somnade in: “Jag vet inte hur man dör. Jag kommer att leva tills jag dör, brorsan.” 

Patrick Swayze blev endast 57 år gammal.