Nicke Nyfiken – en kul liten filur

Nicke Nyfiken – en kul liten filur

Nicke Nyfiken är en liten filur som, på grund av sin nyfikenhet, ofta hamnar i situationer som han har svårt att klara sig ur själv. För det mesta kommer hans vän, Mannen med den gula hatten, och räddar honom. Nicke har roat barn i över 80 år och fortsätter att göra så.

Snabbfakta om Nicke Nyfiken:

Vad är han?En apa utan svans
Engelskt namnCurious George
Bästa vänMannen med den gula hatten
Skapades1941
SkapareMargret och H. A. Rey
Finns somBöcker, film, tv-serie, YouTube-kanal, datorspel, leksaker, gosedjur

Nicke Nyfiken såg världens ljus i krigstider 

Nicke Nyfiken är en fiktiv apa som är huvudperson i en serie populära barnböcker skrivna av Margret och H. A. Rey. Olika medier, inklusive filmer och TV-program, har baserats på den ursprungliga bokserien.

Nicke Nyfiken beskrivs som ”en trevlig liten apa som alltid är väldigt nyfiken”. Han dök upp som barnbok första gången år 1941. Den ursprungliga bokserien skrevs av det judiska äkta paret Rey. De flydde på cykel från Paris till Spanien i juni 1940, och hade då med sig manuskriptet till Nicke Nyfiken. Från Spanien tog de sig vidare till Amerika, via Brasilien.

I början av den första boken bor Nicke i Afrika. Där fångas han av Mannen med den gula hatten, som tar med honom på ett skepp till ”storstaden” där han kommer att bo i en djurpark.

Den andra boken, Nicke Nyfiken får ett jobb, börjar med att Nicke bor i djurparken, men han flyr därifrån och upplever flera äventyr innan Mannen med den gula hatten hittar honom och tar med honom hem till sig. De återstående fem ursprungliga berättelserna beskriver Nickes fortsatta äventyr.

Nicke Nyfiken på sjukhus

De första böckerna som utgavs på svenska av Rabén & Sjögren var:

 • Nicke Nyfiken (1941)
 • Nicke nyfiken får en cykel (1957)
 • Nicke nyfiken får ett jobb (1959)
 • Nicke Nyfiken på rymdfärd (1967)
 • Nicke Nyfiken på sjukhus (1969)

Nicke Nyfiken firar jul

Margret Rey fortsatte att skriva böcker om Nicke Nyfiken även efter det att maken gått bort 1977. Bland de många alster som hon skapade märks till exempel:

 • Nicke Nyfiken – sov gott!
 • God Jul Nicke Nyfiken
 • Nicke Nyfiken hos tandläkaren
 • Nicke Nyfiken planterar ett träd
 • Nicke Nyfiken i leksaksaffären
 • Nicke Nyfiken simmar

Nicke Nyfiken film och TV-serie (2006)

En traditionellt animerad film, med den engelska originaltiteln Curious George, med Will Ferrell som rösten till Mannen med den gula hatten, släpptes den 10 februari 2006. I denna film blir inte Nicke infångad i Afrika utan följer på egen hand, i hemlighet, med Mannen med den gula hatten på skeppet till storstaden.

Samma år skapades också en animerad serie för TV. I versionen med svenskt tal bidrog Wille Craaford med sång och text. Det gjordes också tre efterföljande filmer:

 • En apkul jul (2009)
 • Nicke Nyfiken välkomnar våren (2013)
 • Nicke Nyfiken firar Halloween (2013)

Nicke Nyfiken lever vidare i serien, leksaker och annat

För tillfället, hösten 2022, visas inte serien med Nicke Nyfiken på SVT eller Barnkanalen. En tröst för alla barn är att det istället finns gott om avsnitt med svenskt tal på Nicke Nyfikens egen YouTube-kanal.

Nicke finns också som datorspel och naturligtvis finns det även vanliga spel och leksaker. Han finns också som nalle, alltså gosedjur, för den som gärna vill ha Nicke med sig i sängen.

Nicke Nyfikens stiftelse

Även om båda makarna Rey har gått bort så lever Nicke vidare i Curious George Foundation. Denna stiftelse grundades 1989 och finansierar program för barn som delar Nicke Nyfikens oemotståndliga egenskaper – nyfikenhet, uppfinningsrikedom, beslutsamhet och förmågan att se möjligheter när det gäller att lära sig saker och att utforska omvärlden. Stiftelsen lämnar också bidrag till program som gynnar djur, genom bevarande av arter och deras habitat, såväl som genom att förebygga djurplågeri.