Pernilla August – skådespelare och regissör

qc

Pernilla August är en älskad skådespelare med en gedigen karriär även utanför Sveriges gränser. Hennes medverkan i filmen Den goda viljan gjorde att hon utsågs till bästa kvinnliga skådespelare vid Cannesfestivalen 1992. Annars är det filmer och TV program som Fanny och Alexander och Star Wars som de flesta associerar med henne.

Snabbfakta om Pernilla August

Född13 februari 1958 i Stockholm
Guldbagge3 stycken
GiftJa, med Isac Larsson
BarnDöttrarna Agnes Östergren, Alba August och Asta August

Historien om Pernilla August

Debutfilm för Pernilla August var Roy Anderssons Giliap som hon som 17-åring hade en liten roll i. Pernilla August gick ut teaterhögskolan 1982, endast 24 år gammal. Då hade hon redan varit med i flera filmer. Under skoltiden hade Ingmar Bergman fått upp ögonen för henne vilket ledde till att hon fick spela barnflickan Maj i Fanny och Alexander från 1982.

Hennes rolltolkning gjorde att Ingmar Bergman också vill ha henne i sina uppsättningar på Dramaten. Och innan hon ens hunnit ta examen från teaterhögskolan hade hon medverkat i både Hamlet, Ett Dockhem, Vintersagan, Maria Stuart och Gengångare. Sedan 1985 har Pernilla August tillhört Dramatens fasta ensemble.

Det stora genombrottet

Pernilla Augusts stora filmgenombrott kom med rollen som Ingmar Bergmans mor Anna i Den goda viljan. För manus stod Ingmar Bergman men regisserade gjorde Bille August, som Pernilla August då var gift med. Filmen rönte stora framgångar. I Sverige fick hon en guldbagge för sin rolltolkning medan hon av Cannesfestivalens jury utsågs till bästa kvinnliga skådespelare.

Pernilla Augusts fantastiska rolltolkningar har gjort henne till en hett eftertraktad skådespelare och hon har bland annat arbetat med regissörer som Ingmar Bergman, Vilgot Sjöman, Bo Widerberg, Björn Runge och Colin Nutley. Men också för Lasse Hallström där hon i hans film Tuppen gör flera nakenscener. Den som söker på “pernilla august nude” får upp bilder från filmen.

Även om hon slog igenom utomlands med filmen Den goda viljan är hon nog mest känd för rollen som Shmi Skywalker i Star Wars – Det mörka hotet och Star Wars – Klonerna anfaller från 1999 och 2002.

Pernilla Augusts senaste film är en kortfilm som heter Scener ur natten och som hon gjorde tillsammans med sina skådespelande döttrar Alba och Asta för SVT. När exakt det kommer en ny film med Pernilla August är ännu inte klart men helt säkert är att vi är många som längtar.

Filmer och TV-serier med Pernilla August

  • Den goda viljan
  • Fanny och Alexander
  • Ormens väg på hälleberget
  • Glasblåsarns barn
  • Om jag vänder mig om
  • Jerusalem
  • Den allvarsamma leken
  • Tuppen
  • Allt jag inte minns
  • Dom över död man

Regissören Pernilla August

Pernilla August är inte bara skådespelare, hon är även regissör. 2005 debuterade hon som regissör med kortfilmen Blindgångare. Fem år senare var hon tillbaka med långfilmen Svinalängorna som hon även skrivit manus till. Berättelsen är baserad på Susanna Alakoskis roman med samma namn. Filmen rönte stor framgång och Pernilla August vann en guldbagge för bästa regi. 

Därefter följde regiuppdrag för dansk TV och 2016 regisserade hon filmen Den allvarsamma leken, som bygger på en roman skriven av Hjalmar Söderberg.

Pernilla August har även regisserat teateruppsättningar på Dramaten och Riksteatern. Bland annat De oroliga som bygger på författaren Linn Ullmans bok med samma namn.

Pernilla Augusts privatliv

Pernilla August var gift med författaren Klas Östergren mellan 1982–1989. Tillsammans med honom har hon dottern Agnes Östergren som arbetar som scenograf. Mellan åren 1991–1997 var Pernilla August gift med regissören Bille August. De fick tillsammans döttrarna Alba August och Asta August som båda är skådespelare. Alba August är också musiker och sångare.

Under en period var Pernilla August också tillsammans med fotografen Charlie Drevstam. Men sedan början av 2022 är hon gift och sammanboende med Isac Larsson i Stockholm.

Vill man komma i kontakt med Pernilla August kan mejla eller ringa hennes agent Annika Kildén.