Fem steg för ett ansvarsfullt låntagande

Ansvarsfullt lån

Ansvarsfullt låntagande – vad innebär det egentligen? Svaret varierar nog beroende på vem du frågar. Ett bud på ansvarsfullt låntagande är att låneansökan är genomtänkt och att det handlar om trovärdiga långivare med schyssta erbjudanden. Syftet med online finansiering är möjligheten till extra ekonomisk stöttning när det behövs som mest, och inte att hamna i en situation som rent faktiskt är värre än till att börja med.

Allas privatekonomi ser olika ut och alla har vi olika förutsättningar när det kommer till överskott på bankkontot och sparande. Det betyder även att vi emellanåt behöver en extra puff i ryggen för att hålla vardagsekonomin rullande. Kanske har du extra utgifter i form av t.ex. trasiga vitvaror som ska bytas ut, altanbygge, bilköp eller något helt annat. Det är i dessa tillfällen med oförutsägbara kostnader som online finansiering verkligen är i sitt esse. Men hur kan du uppta ett lån på ett mer ansvarsfullt sätt?

Här kommer fem tips med aspekter du bör fokusera på i förbindelse med en låneansökan:

  1. Skaffa en ekonomisk överblick: få en överblick över din privatekonomi och ta utgångpunkt i den när du ska ansöka. Har du balans på kontot? Hur mycket svängrum finns det varje månad? klarar du av återbetalningen?
  2. Välj lånebelopp: det är viktigt att inte ansöka om ett lånebelopp som överskrider det faktiska behovet, bara för att du kan. Gå i stället efter att hitta ett behovsrelaterat lån
  3. Välj återbetalningstid: det finns för- och nackdelar med både kortare och längre återbetalningstid. Räntan varierar med löptiden och du bör välja en rimlig återbetalningstid som överensstämmer med utrymmet i din månadsbudget.
  4. Jämför lån: bästa sättet för att hitta det mest optimala lånet är att jämföra sina alternativ. Långivarna och bankerna är många och de erbjuder lånemöjligheter som passar bättre eller sämre till just din situation.
  5. Återbetalningen: det räcker inte att välja en passande återbetalningstid, utan du ska även sköta återbetalningen efterföljande. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är gratis att låna pengar – du ska därför ha vetskapen om att du klarar av det redan innan ansökan skickas iväg.

Med ovanstående fem steg i bakhuvudet kan du vara säker på att du har övervägt ditt låntagande och att det inte bara blev i gjort förbifarten. Det helt centrala är egentligen att försöka tillpassa lånet utefter sin individuella situation. För att få en översikt med potentiella långivare och deras erbjudanden kan du med fördel använda dig av Moneezy. Det är en kostnadsfri tjänst online som, utifrån önskat lånebelopp och löptid, presenterar en lista med lånealternativ hos pålitliga långivare. Det blir inte smidigare att ta sig igenom tips nummer fyra, och därmed bocka av ett väsentligt steg i lånprocessen mot ett lyckat låntagande.