Henrik Dorsin – Sveriges (o)modernaste revykung

actor

Alla som jobbar i underhållningsbranschen vet hur viktigt det är att hitta rätt nisch om man ska kunna bli riktigt framgångsrik. Visst är showbusiness fylld av mångsysslare. Men de starkast lysande stjärnor är de som valt en grej, och bemästrat den till fullo. Som Henrik Dorsin och hans oefterhärmliga känsla för revyer.

Henrik Dorsin – kung av kuplett

Att utnämna skådespelaren och estradören Henrik Dorsin till Kungen av Kuplett är inte så långsökt. Det är kanske inte den allra mest moderna låtformen. Men Dorsin har lyckats ta in kupletten på 2020-talets scener, till publikens stora nöje. Applåderna har rasat över den Dorsinska behandlingen av text och ton, när han uppträtt med sina vänner i till exempel Scalarevyn och humorkollektivet Grotesco.

Det som händer på en scen behöver alltså inte vara särskilt modernt för att gå hem hos en modern publik. I alla fall inte till formen. Vad gäller själva innehållet är dock en bra kuplett alltid dagsaktuell, så på så sätt kan den ju faktiskt beskrivas som modern. Henrik Dorsins vassa blick på samtiden menar många är perfekt för att verka i just den kuplettradition som en gång bemästrades till fullo av legendarerna Hasse och Tage.

Vem är Henrik Dorsin?

Men vem är då denne kung av den samtida kupletten? Henrik Dorsin föddes 1977 på Lidingö, utanför Stockholm. Enligt ordet på gatan ska han ha bott i de lite mer gråa delarna av Lidingö, där så kallat “vanligt folk” huserade. Lidingö är en demografiskt mycket blandad ö. Kanske var det klassklyftorna på ön som gjorde en ung Henrik Dorsin så medveten om sociala problem och socioekonomisk analys?

På Lidingös Sagateatern började han tidigt samarbeta med bland andra Micke Lindgren och andra namn som senare blev riksbekanta som humorgruppen Grotesco. Dorsin är vad som brukar kallas för autodidakt. Det betyder att han fått sin skolning genom att göra jobbet – inte att studera det. Han har ingen scenskola eller någon annan teaterutbildning i ryggen, utan har förlitat sig på sin begåvning och arbetsvilja för att nå de stora framgångarna.

5 snabbfakta om Henrik Dorsin: längd, bror, barn, fru, Ove

 • Henrik Dorsin är tillräckligt lång för att nå upp till sin keps. 
 • Henrik Dorsins bror är fotbollsspelaren Micke Dorsin.
 • Henrik Dorsin har två barn: Sigge och Frank Dorsin.
 • Henrik Dorsin är gift med Hanna Dorsin, känd bland annat från Grotesco och På Spåret.
 • Henrik Dorsin är mannen bakom den klassiska repliken “Tjenare, mannen!” som hans karaktär Ove i TV-serien Solsidan hojtar i tid och otid.

Henrik Dorsin och Hanna Dorsin

Bakom varje framgångsrik man står en framgångsrik familj. Förutom i Henrik Dorsins fall, då både fru Hanna Dorsin och äldste sonen Frank Dorsin seglat upp jämsides familjefadern. I dag är det svårt att påstå att Hanna och Frank verkar i skuggan av Henrik, eftersom de alla nått stora framgångar med medialt genomslag.

Hanna Dorsin är skådespelare och komedienne, och även mångårig kollega med sin make i humorkollektivet Grotesco. Hon har tillsammans med Grotescos Emma Molin tagit välförtjänt allt större plats i rampljuset på senare år. Kanske låg det en del sanning i Grotesco-avsnittet Ladies Night 2017? Åren efter 2017 framstår det i alla fall som om de kvinnliga Grotesco-medlemmarna, med Hanna Dorsin och Emma Molin i spetsen, fått större utrymme.

Henrik Dorsins barn Frank Dorsin

Sonen Frank, däremot, behövde inte vänta särskilt många år av sitt liv innan det stora genomslaget kom. Skådespelarinsatserna i TV-serien Bonusfamiljen gjorde honom till kändis över en natt. För många ur den yngre publiken är faktiskt Frank betydligt mer känd än pappa Henrik Dorsin. 

Inte så konstigt, med tanke på den unge mannens digra rollista. Se bara:

 • Eddie i Bonusfamiljen
 • Fettknölen i Fettknölen
 • Lasse i LasseMajas Detektivbyrå
 • Max i Brorsor 4-Ever
 • Åke i Berts Dagbok

Henrik Dorsins yngre son Sigge Dorsin håller sig däremot lite mer i bakgrunden. Men man vet aldrig vad som händer i framtiden. Kanske kommer hela familjen Dorsin blomma ut till rena rama Wahlgrens om några år? 

Scalateatern: Henrik Dorsins egen estrad

Vad vore en revykung utan en egen teater? Någon Mosebacke Monarki har Henrik Dorsin visserligen inte instiftat. Men närapå. 2014 gick Henrik Dorsin ihop med Grotesco-kollegan Micke Lindgren och legendariska krögarparet Tova och Conrad Nyqvist och köpte klassiska Scalateatern. 

Ett stenkast från Olof Palmes plats och LO-borgen har alltså Sveriges kuplettkung sitt eget palats. På Scalateaterns scen under Dorsins regi har ett stort antal stora namn uppträtt. Inte bara skådespelare, musiker och artister. En och annan politiker har slunkit in också. Inte minst Håkan Juholt, som gjorde bejublad entré under några föreställningar av Grotescos uppsättning En näradödenrevy.

Henrik Dorsins succéer på scen och TV

 • Solsidan, TV4
 • Näktergalen från Holavedsvägen, soloföreställning
 • Glada Änkan, Kungliga Operan
 • Gentlemannen, Oscarsteatern
 • Spamalot, Oscarsteatern
 • Åsa-Nisse, wälkom to Knohult, långfilm
 • Se upp för Jönssonligan, långfilm

Och många, många fler. Att lista samtliga succér Henrik Dorsin medverkat i skulle ta en evighet. Klart är att mycket av det han tar i blir till guld i publikens ögon. Ändå har Henrik Dorsin upprepade gånger talat ut i pressen om sitt inre mörker och melankoliska läggning. Kanske är det just svärtan i humorn som gör den så framgångsrik? 

Henrik Dorsins utmärkelser och priser

 • Karamelodiktstipendiet
 • Karl-Gerhard-stipendiet
 • Kristallen, bästa manliga huvudroll
 • Expressens satirpris Ankan
 • Svenska Dagbladets operapris

Även detta är en lista i urval, och i ständig utökning. Det fullkomligt haglar priser och utmärkelser över Sveriges modernaste revymästare Henrik Dorsin. Stipendiesummor och statyetter till höger och vänster. Välförtjänt, menar många konnässörer av svensk scenkonst. Henrik Dorsin har i alla fall en särprägel ingen annan lyckats skapa på svenska scener. 

Tjenare, Henrik Dorsin

Det var inte många som trodde att Henrik Dorsin skulle kunna skaka av sig den inte helt smickrande rollen som Ove i Solsidan. Men Dorsins CV och status som scenkonstnär talar sitt tydliga språk. Bye, bye Ove. Tjenare, Henrik Dorsin!