Hur många ben har man i kroppen?

bones123

Hur många ben har man i kroppen när man föds och hur många leder har vi i kroppen är frågor som kan komma då och då. Vanligtvis är det barn som är nyfikna men har du aldrig som vuxen undrat över frågorna? Hur många ben har man i handen? Vad består skelettet av och vilket är det största benet i kroppen? Här finns det svar på några av frågorna men kanske inte alla. 

Största benet i kroppen

Det största benet som finns i våra kroppar är helt enkelt lårbenet. Det är ett mycket starkt ben som även är tjockt. Lårbenet är på övre delen ledat mot bäckenet och den nedre delen är ledad  mot knät. 

Det allra minsta benet som finns i en människas kropp är det lilla som sitter i örat och kallas för stigbygeln. Tillsammans med hammaren och städet är stigbygeln ett av de tre minsta benen som finns i en kropp. 

På frågan “hur många ben har man i handen?” blir svaret kort och gott: åtta.  

Vad består skelettet av?

Ett skelett är är uppbyggt av två typer av benvävnad. Dels är det en typ som är mer kompakt och  härbärgerar sådant som blodkärl, nervtrådar och kärl för lymfan. Dels är det den benvävnad som är lite mer svampaktig. Den är inte så tung och innehåller mycket hålrum. Dessutom finns det benmärg inuti benvävnaden med hålrum. 

Benvävnaden i sig består av kollagen och mineraler. Tillsammans gör de så att benvävnaden blir både hård och seg. Kalcium och fosfor är de största beståndsdelarna när det gäller mineraler. Kollagen är ett fiberprotein som man har även i huden och senorna.