Röda Stjärnan: en symbol, olika betydelser

RED STAR

Det har inte funnits många andra symboler som blivit lika välkända och ikoniska som den populära röda stjärnan. I den här artikeln tittar vi närmare på några av symbolens många betydelser. Den röda stjärnan används verkligen i vitt skilda sammanhang.

Några snabba fakta om Röda Stjärnan

FlaggorVietnam, Kalifornien, Laos med flera
IdeologierKommunism och socialism
FotbollCzervena Zvezda Belgrad, Red Star Paris
ButikRöda Stjärnan, en airsoftbutik i Stockholm

Röd stjärna, en populär symbol

Den röda stjärnan är en av de äldsta symbolerna/ideogrammen. Den bildas av linjer som är lika långa i vinklar på 36°. Den röda femuddiga stjärnan är ett viktigt religiöst och ideologiskt tecken som används flitigt som symbol i länder runt om i världen. Bilder av den röda stjärnan, som förknippas med kommunismen, har dykt upp vid olika tidpunkter och på alla kontinenter, som ett grundläggande element i flaggor, statsemblem, logotyper, idrottsklubbar, i monumentalkonst, ornament och som varumärkeslogotyper Den röda stjärnan används, som symbol för ära, för utmärkelser och hedersbetygelser.

En röd stjärna kan syfta på bland annat:

  • Det kommunistiska partiet
  • Socialismen
  • Olika flaggor (Kalifornien, Laos, Vietnam och så vidare)
  • FC Czervena Hviezda Belgrad och andra fotbollsklubbar
  • En svensk airsoftbutik

Röda Stjärnan butik

Röda stjärnan är en friluftsbutik i Sverige som erbjuder ett brett utbud av taktisk utrustning, bushcraft, prepping, militärkläder och airsoft. De driver en butik i Stockholm och vid ett tillfälle hade de fysiska butiker även i Göteborg, Malmö och Slutarp.

Röda Stjärnan Stockholm

Röda Stjärnan i Stockholm ligger i närheten av Green Petroleum och nära ICA Matfocus på Drottningholmsvägen 17.

Röda Stjärnan Göteborg

Butiken fanns på adressen Barlastgatan 3 men upphörde.

Röda Stjärnan Malmö

Även butiken i Malmö har stängt.

Röda Stjärnan airsoft

Airsoft är en militär simuleringssport där spelarna deltar i simulerade strider med autentiska vapen och taktik i militärstil. Till skillnad från paintball använder airsoft 6 mm runda vapen av hårdplast. De vapen som används är fullskaliga kopior av verkliga vapen.

De vapen som används kan delas in i tre huvudtyper: fjäderdrivna, gasdrivna och automatiska, elektriska pistoler. Fjäderdrivna måste spännas för hand varje gång innan man ska skjuta. De skjuter också med lägre hastighet än gas- eller elektriska vapen. Gasdrivna vapen kan drivas med olika gaser, till exempel CO2-kanister, grön gas eller propan. En automatisk, elektrisk pistol är en pistol, oftast i gevärsstil, som använder ett batteri och en motor för att driva fjädermekanismen.

Alla vapen är juridiskt skyldiga att uppfylla kravet på ”orange spets” i mynningen för att skilja dem från vapen med riktig, skarp ammunition.

Röda Stjärnan fotboll

Fotboll associeras ofta med den röda färgen då den kontrasterar med det gröna gräset. Vissa klubbar har även valt en röd stjärna som sin symbol.

Röda Stjärnan FC – Belgrad

Med 50 inhemska troféer i bagaget är det ingen överraskning att Röda Stjärnan Belgrad, Crvena Zvezda på serbiska, har varit den mest populära serbiska klubben så länge någon kan minnas. Dessutom är de kända för att vara den enda exjugoslaviska klubben som vunnit Europacupen. Deras hemmaarena, som vanligen kallas ”Marakana” från den tid då den brukade ta emot fler än 100 000 fans, har ett ökänt rykte om sig att vara en av de mest skrämmande platserna att spela på. De har en långvarig stadsrivalitet med Partizan, och deras derbymatcher är en historiskt sett ärevördig källa till dramatik och spektakel.

Röda Stjärnan FC – Paris

Red Star är en av de mest politiska fotbollsklubbarna i Frankrike. Klubbens mest framgångsrika period kom under mellankrigstiden då de vann Coupe de France vid fyra tillfällen (en femte kom 1942 under den tyska ockupationen). Med sitt namn och sin logotyp Red Star var det kanske oundvikligt att klubben skulle knyta an till de vänsterorienterade arbetarklassmänniskorna i stadsdelen.

Röda Stjärnan Belgrad vs Liverpool

Röda Stjärnan Belgrad har bara besökt Anfield en gång tidigare, men de lämnade ett bestående intryck som bidrog till att forma Liverpools era av kontinental dominans.

Det var 45 år sedan som klubbarna möttes i den andra omgången av Europacupen. De jugoslaviska mästarna gav det engelska laget en rejäl läxa när de vann 2-1.