Jakten på Julen- en julsaga med Maggie Smith

CHRISTMAS1

Jakten på julen är berättelsen om en ung pojke som sätter hela livet på spel för att göra det som känns rätt. Jakten på julen publicerades 2015 och är en del i en serie böcker med jultema skrivna av Matt Haig. Jakten på julen filmatiserades 2021 med allas vår älskade Maggie Smith i rollen som berättarrösten, tant Ruth.

Snabbfakta om Jakten på Julen

Vad?Jakten på julen är en del i en bokserie med jultema som även har filmatiserats
Var?Jakten på julen utspelar sig i Finlands skogar
Vem? Huvudkaraktären i Jakten på julen heter Nikolas
Av?Jakten på julen är skriven av Matt Haig

Jakten på julen- en gullig julberättelse med djupt budskap

Jakten på Julen är en film som släpptes 2021 baserad på boken från 2015 av Matt Haig med samma titel. Berättelsen handlar om 11-årige Nikolas som bor i Finlands skogar. Hans mamma är död och pappa Joel har svårt att få pengarna från skogsbruket att räcka ens till det mest nödvändiga. När Joel får ett erbjudande han inte kan tacka nej till lämnar han över vårdnaden av Nikolas till sin barska syster Carlotta.

Nikolas beslutar sig för att rymma i ett försök att hitta pappan. Men pojken ställs inför svåra prövningar ensam i de djupa skogarna. När allt verkar hopplöst korsas hans väg av en skadad ren. Nikolas hjälper renen som han ger namnet Blitzen. Tillsammans och med hjälp av en tam mus som heter Miika tar de åter upp jakten på pappa Joel.

Böcker i samma serie av Matt Haig

 • A Boy Called Christmas 2015 (Jakten på julen)
 • The Girl Who Saved Christmas 2016 (Julen är räddad)
 • Father Christmas and Me 2017 (Jultomten och jag)
 • A Mouse Called Miika 2021

Böcker och ljudböcker av Matt Haig

Jakten på julen är alltså skriven av den brittiske journalisten och författaren Matt Haig. Han föddes 1975 och lever tillsammans med sin fru Andrea Semple och två barn i Sheffield, South Yorkshire. Matt Haig har skrivit 26 böcker för barn och vuxna i genrerna fiction och non-fiction. Följande tio titlar finns översatta till svenska:

 • Midnattsbiblioteket finns som inbunden, pocket, e-bok och ljudbok
 • Historieläraren finns som inbunden, pocket, e-bok och ljudbok
 • Saga Sanning finns som inbunden
 • Jakten på julen finns som inbunden
 • Julen är räddad finns som inbunden
 • Jultomten och jag finns som inbunden
 • Anteckningar från en orolig planet finns som inbunden, pocket, e-bok och ljudbok
 • Människorna finns som e-bok och ljudbok
 • Skäl att fortsätta leva finns som e-bok och ljudbok
 • Ella och alla djuren finns som inbunden

Jakten på Julen – film

2021 släpptes filmatiseringen av Jakten på julen under regi av Gil Kenan. Jakten på julen är en fantasyfilm med Maggie Smith i rollen som tant Ruth och Michiel Huisman som pappa Joel. Huvudkaraktären Nikolas spelas av storfilmsdebutaten Henry Lawfull som föddes 2006.

Filmen är 1 timme och 46 minuter lång och släpptes internationellt på Netflix den 24/11 2021 med ett positivt mottagande. 30 recensioner på den amerikanska recensionsplattformen Rotten Tomatoes resulterade i ett snittbetyg på 83 % medan den internationella filmdatabesen IMDb ger filmen 6,7 av 10 möjliga. På svenska Filmtopp får Jakten på julen betyget 3 av 5. Jakten på Julen finns även på Dreamfilm.

Den eviga jakten på julen

2018 släpptes en annan bok med titeln Jakten på Julen av Anna Helgesson och Mikhael Mikalides, illustrerad av Jonas Anderson. Boken är en julberättelse i 24 kapitel, ett för varje decemberdag fram till julafton. Jakten på julen handlar här om Jossan, Sofia, Donya och Priya som bestämmer sig för att ta reda på varifrån julen kommer. Läromedelsplattformen Clio online erbjuder lärarhandledning för lärare som använder boken som högläsningsbok i klassrummen.

Tomtetass och jakten på julen är en helt annan julsaga som handlar om ett gäng hundar som rycker in när tomten har tappat minnet och barnen har tappat tron på tomten. Filmen kom ut 2010 och är den tionde delen i Air Bud-serien med Golden retrievern Buddy. Tomtetass och jakten på julen finns inte på Nickelodeon men går att se på SF Anytime med svenska röster.

Air Bud-serien i 14 delar

 1. Air Bud 1997
 2. Air Bud: Golden Receiver 1998
 3. Air Bud: World Pup 2000
 4. Air Bud: Seventh Inning Fetch 2002
 5. Air Bud: Spikes Back 2003
 6. Air Buddies 2006
 7. Snow Buddies 2008
 8. Space Buddies 2009
 9. Santa Buddies 2009
 10. The Search for Santa Paws 2010 (svensk titel: Tomtetass och jakten på julen)
 11. Spooky Buddies 2011
 12. Treasure Buddies 2012
 13. Santa Paws 2: The Santa Pups 2012

Super Buddies 2013