Låna utan inkomst, är det möjligt?

Lån utan inkomst

För många kanske det är en långsökt tanke att få lån om du är utan jobb. I Sverige fungerar systemet så att de flesta kreditgivare samarbetar med UC och för att få en bra kreditvärdighet hos UC krävs det att du har fast jobb, fasta intäkter och helst få krediter. Så fungerar det på flera ställen.

Är du utan fast jobb får du därför en lägre kreditvärdighet hos flera kreditgivare. Om du nu av olika anledningar behöver ta ett lån kan detta vara svårt att få igenom. Detta kan givetvis för många skapa svårigheter för att få ekonomin på fötter eller genomföra det där drömprojektet man önskar göra.

Anledningarna till att ta ett lån kan vara många. Men det går faktiskt att låna pengar utan inkomst. Det är inte alla kreditgivare som använder sig av UC för att göra en kreditupplysning på dig. Det finns andra sätt att bedöma om du är godkänd för att få lån. Och där finns kreditgivare som är villig att låna ut till människor utan inkomst. Vi ska titta lite på några olika begrepp.

Kreditupplysning

Det ska inte misstolkas. För att få lån i Sverige görs en kreditupplysning. Det är dock en missuppfattning att det är UC som gäller. En upplysning från UC är dock det många kreditgivare använder sig av och flera samarbetar runt UC. Men en upplysning från UC ger inte alltid den totala bilden, därför finns det andra sätt att bedöma din kreditvärdighet på.

En kreditupplysning ska ge en samlad bild över din ekonomiska situation. Hur mycket du har i lån, vilken inkomst du har, hur många aktiva krediter du har samt om du kan betala. Detta är den bild många utgår ifrån när de bedömer din ekonomiska situation. Och det är alltså med denna upplysning många kreditgivare beviljar eller avslår låneansökningar.

Kreditvärdighet 

Med kreditvärdighet avser man alltså din totala betalningsförmåga. Det är här UC har ett verktyg för att bedöma din ekonomiska situation och ge dig ett UC-score som många bedömer din situation utifrån. Men det är klart, att ju högre kreditvärdighet du har, desto större möjlighet har du att få beviljat din låneansökan. 

Det finns däremot andra sätt än den metoden UC har för att bedöma din kreditvärdighet. Man kan exempelvis bedöma boendesituation och livssituation när det tittas på en persons kreditvärdighet. Detta kan ge en annan samlad bild över vilken betalningsförmåga man har och vilket score du ska uppnå.

Låneförmedlare

En låneförmedlare är inte en kreditgivare. Om du har kontakt med en låneförmedlare har du kontakt med en person eller företag som har etablerat kontakter med kreditgivare som erbjuder sina tjänster till låneförmedlare som i sin tur kan presentera deras förslag åt dig. En låneförmedlare arbetar dock för ditt bästa och för dina intressen.

En låneförmedlare får ofta betalt av kreditgivaren som du får ett avtal med för att ha förmedlat deras tjänster och skaffat dem en ny kund. När du får hjälp av en låneförmedlare ska dessa hjälpa dig att föreslå vilka kreditgivare du ska ha kontakt med och vilken typ av lån du ska söka för det ändamål du avser att använda pengarna till.

Olika sorters lån och krediter

Olika sorters lån och krediter

Det finns en del lån du kan ha och söka. Lånen är avsedda att finansiera olika syften. Exempelvis kan du söka om ett bolån för att köpa en bostad, en friköpt lägenhet, en bostadsrättslägenhet eller ett småhus. Lånet är avsett för dessa köp och kreditgivaren kan erbjuda en bra ränta på dessa lån då det är en stor säkerhet i egendomen du ska köpa.

Kreditkort är också en sorts lån. Om du har en kredit på ett kreditkort har du en viss summa pengar som du kan använda och låna av kreditgivaren. Detta lån är inte avsett till ett särskilt syfte eller ändamål. Däremot är du överens om att du ska betala tillbaka en viss summa pengar vid givna tidpunkter om du använder dig av kreditkortet. Om du inte betalar inom den tidsramen ni är överens om tar kreditgivaren ut ränta på det lånade beloppet.

Ett annat lån som är avsett för konsumtion är konsumtionslån. Dessa lån är avsedd för de som behöver eller önskar köpa något och inte vill eller kan vänta till de har pengar till de. Dessa lån har låg säkerhet och räntan är därför större än exempelvis bolån. Konsumtionslån kallas också blancolån och kan användas till det du önskar.

Sen finns det de lån som kallas samlingslån. Dessa lån är avsedda att samla flera krediter eller lån på ett och samma ställe och på så vis kanske få bättre villkor för dig som har lånen. Samlingslån är inte avsedda för att konsumeras utan för att du ska få en bättre översikt över din totala ekonomiska situation. Flera långivare kan hjälpa till med dessa lånen.

Det finns med andra ord flera olika lån för de olika behov som finns. Såklart finns de dem som kan hjälpa till med denna djungel så du ska slippa fixa allt själv. Och det finns definitivt möjlighet för dig utan fast inkomst och dig med betalningsanmärkningar att få lån.