Så vet du om du kan lita på en återförsäljare online

De flesta av oss kan nog vittna om erfarenheter av mer eller mindre utstuderade försök till nätfiske och bedrägeri online. Oavsett om det rör sig om ett illa komponerat scam-mejl eller sofistikerade bedrägerisidor finns det många obehagliga fällor att trilla i som konsument. För olika onlinebaserade betalningstjänster och webbshoppar till casino på nätet och andra underhållningsformer där man måste uppge sin betalningsinformation online är det därför A och O att kunna avgöra huruvida en webbplats är legitim eller inte. I denna artikel listar vi därför olika tumregler som kan hjälpa dig att välja en säker återförsäljare när du surfar på nätet.

Första intrycket

Det första du bör göra när du landar på en webbplats är att ta in helhetsintrycket. Om din magkänsla säger att något inte känns rätt ligger det ofta något i det.

  • Känns sidan professionell och är språket korrekt? Många falska webbutiker med falska varor använder sig av Google translate eller andra verktyg för att snabbt översätta innehållet. Om du stöter på en hemsida som är full med grammatiska fel är det läge att vara försiktig.
  • Hur ser webbadressen ut? Om URL-adressen inte matchar den sorts varor som säljs bör en varningsklocka ringa. Många gånger är falska webbshoppar skapade för en slumpmässig URL som är svår att spåra. Många bedragare kapar även gamla webbadresser som tidigare varit legitima för att marknadsföra sina falska varor.
  • Går det att kontakta företaget i fråga? Ett legitimt företag har inget att dölja och skriver ut tydliga kontaktuppgifter med telefonnummer och full adress medan en bedragare som inte har rent mjöl i påsen försöker göra det så svårt som möjligt för kunden att spåra källan.

Omdömen och recensioner

Google är en outsinlig källa till information och med några få klick kan du hitta information om företaget i fråga. Gör en sökning på vem som är den registrerade ägaren för webbsidan du landat på – om uppgifterna inte stämmer med det som påstås av företaget är det ännu en anledning till att vara försiktig. Gör även research gällande företagets omdömen och var uppmärksam på när de publicerats. Ta även en titt på språket då falska omdömen, precis som falska webbsidor, ofta är dåligt översatta och fulla med grammatiska fel.

Krypterat eller ej?

En av de mest grundläggande kontrollerna du kan göra är att ta en titt på själva webbadressen. Huvudregeln är att endast lita på webbshoppar som använder HTTPS-kryptering. HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) använder SSL /TLS protokoll för autentisering och kryptering. Detta gör att alla personliga och känsliga uppgifter, så som betalkortsnummer, inloggningsinformation och bankinformation säkert kan överföras via internet. Att ansluta till en webbplats som inte använder HTTPS innebär med andra ord att du löper större risk att få din information stulen och kapad av cyberbrottslingar.

Vad kan jag göra i förebyggande syfte?

  • Använd VPN. Om du skulle befinna dig i en situation där du använder ett publikt WIFI och måste köpa något över nätet kan du göra din situation säkrare genom att använda dig av en VPN, ett Virtual Private Network. Detta hjälper till att förebygga att aktörer med dåliga intentioner kan se din information då användning av en VPN gör att all din data går genom en krypterad tunnel. Räkna dock inte med att detta ger dig ett komplett skydd, och försök därför endast att göra inköp och andra känsliga transaktioner när du har en säker anslutning.
  • Verkar ett erbjudande vara för bra för att vara sant? Då är det tyvärr oftast så. Se upp för dåligt komponerade mejl från adresser som är misstänkt lika stora företags och undvik att klicka på länkar i e-postmeddelanden som dessa. Ofta uppmanas du att klicka på en länk för att komma åt en belöning, oavsett om det är skatteåterbäring eller en lotterivinst. Tänk även på att aldrig ange din personliga information om du trots allt råkar klicka på en bedrägerilänk.
  • Upptäck nätfiske i inkorgen. I Gmail kan du exempelvis se om e-post kommer från en okrypterad användare om låset uppe i fältet bredvid mottagaren är överkryssat och rött. Detta behöver inte alltid innebära att du är utsatt för ett försök till nätfiske – men du gör bäst i att inte kommunicera med användaren då informationen du skickar inte kommer att krypteras. På samma sätt kan olika browsers ge dig information om huruvida en webbsida är säker eller inte. I Chrome innebär exempelvis en röd triangel bredvid URL-adressen att sidan i fråga inte är säker att använda.

Internet är en minst sagt svårnavigerad djungel, och det är inte alltid enkelt att se vilka sidor och aktörer som är pålitliga eller ej. Vi hoppas därför att dessa enkla tips i kombination med en stor dos sunt förnuft kan hjälpa dig nästa gång du känner dig osäker på en återförsäljare online eller ett e-postmeddelande.